Інформація по темі "" | Публікації по тегу
08.08.22
2528 0
Друкувати
Обране

Викидів не здійснювали: чи подавати декларацію з екоподатку?

Заклад освіти після закінчення опалювального сезону з 01.04.2022 не користувався опалювальним котлом у будівлі. Відповідно, за II квартал 2022 року викидів забруднюючих речовин заклад у повітря не здійснював. Чи потрібно в такому разі подавати декларацію з екоподатку за II квартал?

Так, потрібно. Сам факт відсутності викидів забруднюючих речовин у повітря не звільняє установу від необхідності виконання обов’язків платника екоподатку, зокрема подання декларації*.

* Податкова декларація екологічного податку, затверджена наказом Мінфіну від 17.08.2015 № 715.

Нагадаємо: платниками екоподатку є суб’єкти господарювання, юридичні особи, у т. ч. й бюджетні установи, які під час провадження діяльності здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення (у нашому випадку — опалювальним котлом).

Отже, якщо установа забруднює атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення, вона 100 % є платником екоподатку. Відтак вона має самостійно розраховувати та сплачувати до бюджету екоподаток, а також подавати до податкового органу декларацію.

Водночас не є платниками екоподатку суб’єкти, які здійснюють викиди двоокису вуглецю стаціонарними джерелами забруднення в обсязі не більше 500 тонн на рік.

З огляду на вищезазначене, навіть якщо в будь-якому звітному періоді (кварталі) фактичний обсяг забруднюючих речовин дорівнює нулю, установа все одно повинна подати декларацію з нульовими показниками. Такий обов’язок платника екоподатку прямо передбачено п. 250.9 ПКУ.

На цьому також наголошують податківці у своїх роз’ясненнях (категорія ЗІР 117.05). Зокрема, вони зазначають: платник, який у звітному році здійснював обчислення податкових зобов’язань з екологічного податку, зобов’язаний за звітний період (квартал) року, в якому відсутній об’єкт обчислення податку, подати декларацію з відповідними додатками.

Звісно, у вашому випадку не потрібно подавати всі додатки до декларації. Достатньо подати лише додаток за видами об’єктів оподаткування, щодо яких раніше у звітному році ви здійснювали обчислення податкових зобов’язань. Тобто якщо за I квартал 2022 року ваш заклад подавав додаток 1 до декларації, при звітуванні за екоподаток за II квартал 2022 року необхідно подати екодекларацію та додаток 1 до неї. При цьому за відсутності значень рядки декларації залишаємо незаповненими.

Увага!

Граничний строк для подання декларації з екоподатку за II квартал 2022 року — 10 серпня

Коли можна НЕ подавати декларацію?

На думку фіскалів, платник екоподатку може не подавати декларацію з екоподатку у звітному році лише за умови одночасного виконання таких умов:

— по-перше, у разі подання до контролюючого органу заяви про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення екоподатку. Таку заяву платники подають у довільній формі. Але зробити це необхідно не пізніше граничного строку подання декларації за I квартал 2022 року (тобто таку заяву слід було подати до 11.05.2022);

— по-друге, якщо у звітних періодах поточного року він не здійснював викидів забруднюючих речовин. Тобто фактично протягом року платник не здійснював викидів стаціонарним джерелом забруднення, а тому об’єкт обчислення з екоподатку був відсутній як за I-й, так і за II квартал 2022 року.

Якщо хоча б одна з цих умов не виконана, платнику доведеться подавати декларацію з екоподатку щокварталу.

Яку відповідальність передбачено?

І хоча у випадку нашого читача сума податкових зобов’язань зі сплати екоподатку за II квартал 2022 дорівнює нулю, за неподання декларації йому загрожує штраф. Зокрема, за неподання декларації передбачено штраф у розмірі 340 грн, а за повторне порушення — 1020 грн (п. 120.1 ПКУ).

Про це слід пам’ятати всім установам — власникам стаціонарних джерел забруднення. Тож якщо ви припинили здійснювати викиди — продовжуйте подавати декларацію без показників. Краще подати «нульову» декларацію, ніж нарватися на штрафні санкції.

А як же звільнення від відповідальності на час війни? Дійсно, на період дії воєнного стану платників податків, у т. ч. й екоподатку, звільнено від відповідальності за несвоєчасність подання податкової звітності. Це прописано в п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (ср. USER_SHOW_ID).

Разом із тим ПКУ в жодному разі не звільняє платників від обов’язку виконати свої зобов’язання перед бюджетом. Для цього законодавством відведено шість місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. Тому якщо зараз через певні обставини ви не маєте такої можливості, виконайте свій податковий обов’язок протягом зазначеного «пільгового» періоду.

Бюджетна бухгалтерія, серпень, 2022/№ 30

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі