Інформація по темі "" | Публікації по тегу
04.07.22
475 0
Друкувати
Обране

Виправляємо помилку в ПДВ-декларації

Бюджетна установа — платник ПДВ подала декларацію з ПДВ за березень 2022 року своєчасно, у квітні. Але в червні було виявлено помилку в декларації. Як правильно виправити цю помилку: шляхом подання уточнюючої чи нової звітної декларації? В які строки це слід зробити?

Як виправити помилку?

Загальні правила виправлення помилок, допущених у ПДВ-звітності, прописано в п. 50.1 ПКУ та розд. VI Порядку № 21*. При цьому порядок виправлення помилок залежить від того, коли саме бухгалтер виявив хибу. Так, якщо помилку виявлено самостійно:

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21.

1) до закінчення граничного строку подання ПДВ-звітності, то для її виправлення достатньо подати до закінчення граничної дати подання звітності нову звітну ПДВ-декларацію;

2) після закінчення граничного строку подання звітності, то виправити помилку можна одним із двох способів:

— або подати уточнюючий розрахунок (декларацію);

— або відобразити суму недоплати у складі декларації з ПДВ за наступний після виявлення помилки податковий період.

Такі правила виправлення ПДВ-помилок діяли в мирний час. А ось на період воєнного часу законодавці вже декілька разів їх змінювали. Останні зміни в цьому питанні відбулись завдяки Закону № 2260**. Запрацювали згадані новації 27.05.2022. Що ж конкретно змінилося?

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» від 12.05.2022 № 2260-IX.

По-перше, з прийняттям Закону № 2260 строки, протягом яких можна подавати звітність і сплачувати податки без штрафів, змінилися. Зараз вони залежать від того, чи:

має платник податків можливість виконувати свої податкові обов’язки під час воєнного стану;

припали граничні строки виконання податкових обов’язків із подання звітності та сплати податків на «пільговий» період з 24.02.2022 до 27.05.2022.

У свою чергу, порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків та перелік документів на підтвердження має визначити Мінфін. Допоки такого документа Мінфін не затвердив. А тому відповідальність за виконання вимог Закону № 2260 повністю лежить на плечах установи — платника ПДВ.

По-друге, Законом № 2260 встановлено граничні строки виконання обов’язку (подання ПДВ-декларації та сплати ПДВ) за періоди лютий, березень та квітень 2022 року. Передбачені вони п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Таким чином, декларації з ПДВ:

1) за лютий, березень, квітень 2022 року, граничний строк подання яких припав на період з 24.02.2022 до 27.05.2022, — без штрафів можна подати до 20.07.2022. А сплатити податкові зобов’язання за цими деклараціями — не пізніше 31.07.2022.

Якщо ж ви вже подали декларації за лютий — квітень 2022 року, але не сплатили зобов’язання за ними або несвоєчасно сплатили, штрафів також не буде, якщо податкові зобов’язання за цими деклараціями будуть сплачені не пізніше 31 липня 2022 року;

2) за травень та червень 2022 року подаємо у стандартні строки, передбачені п. 203.1 ПКУ. Тобто не пізніше 20 червня та 20 липня 2022 року. Відповідно, граничні строки сплати за цими деклараціями — 30 червня та 30 липня 2022 року.

Власне, класичний варіант виправлення помилок до закінчення граничного строку подання ПДВ-звітності, передбачений п. 50.1 ПКУ та розд. VI Порядку № 21, дозволяє подати нову звітну ПДВ-декларацію. Але навряд чи у вас вийде виправити помилку за березень у такий спосіб. Річ у тім, що електронні сервіси податкової налаштовані так, що ви просто фізично не зможете подати нову звітну ПДВ-декларацію після закінчення граничного строку звітування. А тому вихід тільки один: виправляємось звичним способом — подаємо уточнюючу ПДВ-декларацію.

В які строки слід виправити?

Загальні строки подання ПДВ-звітності залишились без змін — це 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. А от сплатити зобов’язання за декларацією (у випадку з ПДВ — забезпечити наявність коштів на ПДВ-рахунку) потрібно протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання декларації.

Разом із тим Законом № 2260 передбачено особливі строки подання звітності та сплати ПДВ у разі самостійного виправлення помилок, які призвели до заниження податкового зобов’язання за лютий — червень 2022 року. Так, п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ дозволяє зробити це аж до 25.07.2022. У такому разі платнику ПДВ не загрожують штраф та пені.

Із цього випливає, що платник ПДВ, який припустився помилки при заповненні звітності з ПДВ за лютий — червень 2022 року, може самостійно її виправити без штрафів і пені.

Для цього платник ПДВ має:

а) до 25.07.2022подати уточнюючу ПДВ-декларацію виключно за періоди лютий — червень 2022 року;

б) до або під час подання уточнюючої декларації сплатити донарахований податок.

У разі недотримання будь-якої із зазначених умов нарахування і сплати штрафу не уникнути. Натомість про пеню можна не хвилюватись. Адже у випадку уточнення періодів дії карантину, викликаного коронавірусом, а туди потрапляє і лютий — червень 2022 року, пеню не нараховують.

Бюджетна бухгалтерія, липень, 2022/№ 25

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі