Інформація по темі "" | Публікації по тегу
08.08.22
5155 0
Друкувати
Обране

ЄСВ з мінімальної зарплати та Д1 Об’єднаного звіту

Попри постійну турбулентність українського законодавства, є все ж таки в ньому острівець стабільності. Це вимога про сплату ЄСВ з мінімальної зарплати. Проте запитання щодо виконання цієї вимоги у бухгалтерів виникають постійно. Тож пропонуємо пригадати правила сплати ЄСВ з мінімалки за найманих працівників та відображення у Д1 донарахування ЄСВ до розміру мінімального страхового внеску.
 

Хто виконує?

Вимогу про сплату ЄСВ з мінімальної заробітної плати (далі — МЗП) зобов’язаний виконувати роботодавець за основним місцем роботи працівника, на доходи якого він нараховує ЄСВ за ставкою 22 % (ч. 5 ст. 8 Закону № 2464*).

Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Для ЄСВ-цілей основним місцем роботи є місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, та визначене ним як основне згідно з поданою заявою (до відкликання) та відомостями, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру на її підставі (п. 12 ч. 1 ст. 1 Закону № 2464).

Проте навіть якщо працівник основний і до його доходів застосовуємо ставку ЄСВ 22 %, вимогу про сплату ЄСВ з МЗП не виконуємо:

— у місяці прийняття/звільнення працівника, якщо він відпрацював не всі робочі дні в такому місяці згідно з графіком роботи. Це випливає з положень п. 6 ч. 2 розд. ІІІ Інструкції № 449**;

— у будь-якому місяці, якщо база нарахування ЄСВ дорівнює нулю, наприклад, тому що працівник весь місяць перебував у відпустці за свій рахунок чи з ним призупинено трудовий договір й дохід не нараховувався.

** Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449.

Також не потрібно виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП:

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Податки & бухоблік»



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі