Інформація по темі "" | Публікації по тегу
27.09.22
5404 0
Друкувати
Обране

Макулатуру продати, підручники придбати: як у бухобліку показати?

Заклад освіти списав бібліотечні фонди у зв’язку зі зношеністю та моральною застарілістю. У свою чергу, за здану макулатуру заклад отримав кошти. Чи можна за рахунок таких надходжень придбати підручники. Як показати таку операцію в бухобліку?

Кошти від реалізації макулатури: на що можна витрачати?

Процедуру списання бібліотечних фондів ми розглядали в матеріалі «Застаріла бібліотечна література: коли та як списати?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 35). Тож якщо вас цікавить покроковий алгоритм дій, уважно перегляньте цей матеріал. А от наступним кроком у цьому ланцюжку є використання коштів, отриманих від продажу списаних бібліотечних фондів. Ось тут і постає запитання: на які ж цілі можна використати такі кошти? Зараз пояснимо.

Та спочатку нагадаємо, що кошти від реалізації макулатури належать до підгрупи 4 першої групи власних надходжень бюджетних установ (ч. 4 ст. 13 БКУ). Такі надходження слід відображати за кодом класифікації доходів 25010400 «Надходження бюджетних установ від реалізації в установленому порядку майна (крім нерухомого майна)».

Суттєво, що кошти, виручені від продажу бібліотечних фондів, установа залишає у своєму розпорядженні. Причому спрямувати такі надходження заклад освіти може лише на цілі, передбачені ч. 4 ст. 13 БКУ. Серед них, зокрема:

1) ремонт, модернізація чи придбання нових необоротних активів та матеріальних цінностей;

2) покриття витрат, пов’язаних з організацією збирання і транспортування брухту на приймальні пункти;

3) господарські потреби установи, включаючи оплату комунальних послуг і енергоносіїв.

Отже, заклад освіти цілком може використати отримані від реалізації макулатури кошти на поповнення бібліотечного фонду. І не сумнівайтесь — це абсолютно законно.

Але є один важливий нюанс. Серед видатків, які дозволено здійснювати у другу чергу, видатки на придбання (поповнення) бібліотечних фондів п. 19 Порядку № 590* не передбачено. Відповідно такі видатки можна здійснювати лише у третю чергу.

Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Придбання підручників: як показати в обліку?

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Бюджетна бухгалтерія»



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×