Інформація по темі "" | Публікації по тегу
11.03.24
10653 0
Друкувати
Обране

Норми витрат ПММ: де шукати та як застосовувати?

Бюджетна установа має на балансі службовий автомобіль. Яким чином визначити норми витрат пально-мастильних матеріалів (далі — ПММ) для службового авто? Яким нормативним документом керуватися? Як правильно списувати пальне, використане для роботи автотранспорту?

Норми витрат ПММ: чим керуватися?

Донедавна бюджетні установи під час планування потреб у ПММ та контролю за їх витратами керувалися Нормами № 43*.

Норми витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті, затверджені наказом Мінтрансу від 10.02.98 № 43.

Вочевидь цей документ мав певні недоліки. Насамперед це відсутність норм списання ПММ для сучасних моделей транспортних засобів, а також для інструментів та устаткування, яке працює на пальному.

З огляду на це, Мінінфраструктури прийняв наказ № 1011*, згідно з яким Норми № 43 було визнано такими, що втратили чинність. Про цю новину ми розповідали в матеріалі «Норми витрат палива скасовано: як діяти?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 43).

Наказ Мінінфраструктури «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства транспорту України від 10 лютого 1998 року № 43» від 02.11.2023 № 1011.

Згодом Мінінфраструктури разом із ДП «ДержавтотрансНДІпроект» з метою забезпечення єдиного методичного підходу до нормування витрат ПММ розробили два окремі документи:

1) Методрекомендації*;

2) Базові норми витрат. Цей документ розроблено як доповнення до Методрекомендацій. Наразі до цього документа включено постійні норми витрат, запозичені з останньої редакції Норм № 43, а також додано нові норми витрат для 169 моделей (модифікацій) автомобілів, які пройшли апробацію.

Методичні рекомендації з нормування витрат палива, електричної енергії, мастильних, інших експлуатаційних матеріалів автомобілями та технікою, ухвалені науково-технічною радою ДП «ДержавтотрансНДІпроект» від 17.11.2023.

Зазначені документи розглянуто та ухвалено науково-технічною радою ДП «ДержавтотрансНДІпроект» протоколом від 17.11.2023 та розміщено на сайті ДП «ДержавтотрансНДІпроект» у розділі «Норми витрат палива».

УВАГА! Методрекомендації є чинними з 17.11.2023

Зауважте: Методрекомендації розроблені замість Норм № 43 та на базі цього документа. Про це чітко зазначено безпосередньо в Методрекомендаціях. А отже, не сумнівайтеся: наразі бюджетні установи можуть керуватися Методрекомендаціями та Базовими нормами витрат під час планування потреб у ПММ і контролю за їх витратами. Головне — не забудьте зазначити про це у розпорядчому документі про організацію бухгалтерського обліку.

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Бюджетна бухгалтерія»



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×