Інформація по темі "" | Публікації по тегу
11.01.23
11358 0
Друкувати
Обране

Нові форми обліку та списання запасів: дійсно нові чи добре забуті старі?

Відвідувачі нашого порталу вже в курсі, що Мінфін наказом від 13.12.2022 № 431 затвердив типові форми з обліку та списання запасів суб'єктами державного сектору та порядок їх складання.

Однак не встиг він набрати чинності, як наказом від 02.01.2023 № 2 Мінфін вже вніс до нього корективи. Але суттєвими їх аж ніяк не назвешь, скоріше виправленням орфографічних помилок та заміною великих літер у формах документів маленькими. Але сьогодні нас ці зміни не цікавлять. Розглянемо інше – що нового приніс наказ № 431 у порядок оформлення обліку та списання запасів.

Та перш за все звернемо вашу увагу на той факт, що форми нових документів Мінфін переважно запозичив із наказу Держказначейства «Про затвердження типових форм обліку та списання запасів бюджетних установ та інструкції про їх складання» від 18.12.2000 № 130, який втратив чинність 01.01.2021. А тому нова первинка не має суттєвих відмінностей порівняно зі своєю попередницею.

Водночас розробники наказу прискіпливо переглянули старі типові форми з обліку запасів, видалили реквізити, графи та рядки, заповнювати які в сучасних умовах немає потреби. А також, за традицією, в усіх формах «ініціали, прізвище» змінено на «Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ».

Увага: нові форми слід застосовувати з 01.01.2023.

Так які ж саме документи слід застосовувати за наказом Мінфіну для оформлення операцій з находження, переміщення та списання запасів? Відповідь на це запитання для наочності наведемо в таблиці. Також порівняємо чим новий порядок оформленння операцій з обліку запасів відрізняється від старого Держказначейського, яким бухгалтери користувалися 20 років. 

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×