Інформація по темі "" | Публікації по тегу
31.05.22
3179 0
Друкувати
Обране

Обладнання для капремонту від благодійника: як показати в обліку?

Бюджетна установа отримала благодійну допомогу — санітарно-технічне обладнання для капітального ремонту. Згідно з підтвердними документами, наданими благодійником, вартість обладнання становить: душова кабіна — 21200 грн, унітаз — 6500 грн, раковина — 3500 грн. На який вартісний критерій опиратися при оприбуткуванні таких матеріальних цінностей? Як показати в обліку надходження такої допомоги? За яким КЕКВ відобразити?

(Стаття доступна безкоштовно на нашему телеграм каналі - https://t.me/buhcomua )

Бюджетні установи можуть отримувати благодійну допомогу як товари, роботи, послуги. Наразі основні вимоги до отримання, використання та обліку благодійних внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб визначено Порядком № 1222*. Крім того, правила документування та бухобліку нещодавно нагадав Мінфін у листі «Про бухгалтерський облік окремих господарських операцій» від 27.04.2022 № 41020-06-5/8479.

Порядок отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування, затверджений постановою КМУ від 04.08.2000 № 1222.

На доповнення до цього радимо переглянути такі наші матеріали:

— «Обліку «благодійки» бути!» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 18);

— «Гуманітарна допомога без вартості: як оприбуткувати?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 19);

— «Отримання «благодійки» в умовах воєнного стану» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 11).

Утім, ситуації з отриманням благодійної допомоги можуть бути різні. Зокрема, цього разу зосередимо увагу на правильності класифікації матеріальних цінностей для капітального ремонту, отриманих як благодійна допомога. Також пояснимо, як документально оформити та відобразити в обліку надходження санітарно-технічного обладнання та його використання для проведення капремонту.

Як класифікувати?

Передусім нагадаємо: санітарно-технічні прилади (умивальники, унітази тощо) є складовими частинами системи централізованого водопостачання та водовідведення. Звісно, такі прилади функціонувати відокремлено не можуть, а тому потребують улаштування (монтажу). Тобто їх експлуатація можлива тільки після приєднання до інших елементів системи водопостачання та водовідведення.

Таким чином, усі санітарно-технічні прилади незалежно від їх вартості та очікуваного строку експлуатації не є закінченими пристроями, що виконують певні самостійні функції. Відповідно, немає жодних підстав для їх визнання самостійними об’єктами ОЗ або МНМА. Такі прилади до моменту улаштування (монтажу) слід обліковувати у складі запасів — будівельних матеріалів. Адже саме до них належать збірні елементи та обладнання опалювальної, вентиляційної і санітарно-технічної систем (див. Порядок № 1219**).

** Порядок застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затверджений наказом Мінфіну від 29.12.2015 № 1219.

Причому такий підхід до класифікації зазначених матеріальних цінностей є справедливим незалежно від шляхів їх надходження (отримання). Тобто не має значення, сантехобладнання отримано безоплатно чи придбано в постачальника. За будь-яких умов воно підлягає зарахуванню до складу запасів як будматеріали.

Як оформити документально? 

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Бюджетна бухгалтерія»



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі