Інформація по темі "" | Публікації по тегу
09.08.23
7992 0
Друкувати
Обране

Техдокументація на землю: обліковуємо витрати на виготовлення

На підставі рішення сесії міської ради установі передано право постійного користування земельною ділянкою, на якій розміщена адмінбудівля. Установа замовила виготовлення технічної документації на цю ділянку. Як показати в бухобліку витрати на виготовлення такої документації? Чи варто їх уключати до вартості земельної ділянки?

Земельна ділянка → оприбуткування на баланс

Бюджетні установи набувають виключно право постійного користування земельними ділянками із земель державної та комунальної власності, на яких розташовані будівлі, споруди, інші об’єкти нерухомого майна. При цьому право постійного користування земельною ділянкою є різновидом права користування землею. Це право полягає у володінні та користуванні земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без установлення строку. Таке визначення наведено в ч. 1 ст. 92 ЗКУ*.

* Земельний кодекс України від 25.10.2001 № 2768-III.

Підставою для передачі права постійного користування земельною ділянкою є рішення компетентного органу про надання земельної ділянки в постійне користування.

Але знайте: цього документа недостатньо для зарахування земельної ділянки на баланс установи. Тому така установа має оформити документи, що посвідчують право користування земельною ділянкою. Для цього передбачено процедуру державної реєстрації права користування землею, яку проводять незалежно від місцезнаходження нерухомого майна. Основні правила держреєстрації права на нерухоме майно, у т. ч. і права постійного користування земельною ділянкою, визначено Законом № 1952* та Порядком № 1127**.

* Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.2004 № 1952-IV.

** Порядок державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затверджений постановою КМУ від 25.12.2015 № 1127.

Також у певних випадках надання земельних ділянок державної та комунальної власності потребує складання технічної документації із землеустрою. Такі ситуації визначено в ст. 123 ЗКУ.

Звісно, отримання всіх необхідних «папірців» на землю обходиться в кругленьку суму для бюджетної установи. А тому єдина умова для їх отримання — наявність бюджетних асигнувань у кошторисі установи.

Врешті-решт, маючи на руках необхідні документи, саме час перейти до облікових питань.

На який субрахунок оприбуткувати?

Для цілей бухгалтерського обліку земельні ділянки є звичайними об’єктами основних засобів (далі — ОЗ). Такі об’єкти обліковуємо на субрахунку 1011 «Земельні ділянки». Причому цей субрахунок застосовуємо незалежно від того, за якою саме оцінкою (нормативною чи експертною) ділянку буде зараховано на баланс.

А чи можна обліковувати землю у складі нематеріальних активів?

Дійсно, для цілей бухобліку право користування майном, зокрема право користування земельною ділянкою, може бути віднесено до нематеріальних активів. Але це не стосується права постійного користування земельною ділянкою. Про це чітко зазначено в абз. 5 п. 2 розд. ІІ НП(С)БО 122*.

* Національне положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 122 «Нематеріальні активи», затверджене наказом Мінфіну від 12.10.2010 № 1202.

Отже, такий об’єкт, як земля, в жодному разі не має потрапити до складу нематеріальних активів.

За якою вартістю обліковувати?

Наразі установа має повне право зарахувати земельну ділянку на баланс як за нормативною, так і за експертною оцінкою. Немає різниці, який із варіантів ви оберете, оскільки обидва варіанти оцінки є правильними.

Звісно, кожен із варіантів має своє «підводне каміння», але на суть справи це не впливає. Головне — не нехтувати цим правилом взагалі та оприбуткувати ділянку на баланс установи за будь-якою вартістю.

Куди віднести витрати на техдокументацію?

Із цим узагалі все просто. Витрати на виготовлення техдокументації на земельну ділянку включаємо до її первісної вартості. На підставі чого?

Такі правила формування первісної вартості ОЗ, до яких належать і земельні ділянки. Ці правила прописано в п. 5 розд. II НП(С)БО 121*.

* Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну від 12.10.2010 № 1202.

Так, за загальним правилом первісна вартість ОЗ складається із вартості придбання, непрямих податків, реєстраційних зборів, мита та інших витрат, безпосередньо пов’язаних з їх придбанням. Окрім того, до первісної вартості слід відносити всі інші витрати на доведення об’єкта ОЗ до стану, придатного для використання за призначенням.

Утім, при отриманні земельної ділянки на праві постійного користування установа не витратила жодної копійки. Тож зрозуміло, що витрат, пов’язаних з придбанням такого об’єкта, не буде.

А ось витрати на оформлення права постійного користування земельною ділянкою будуть і вони обов’язково мають потрапити до первісної вартості землі. Тобто при зарахуванні на баланс установа повинна включити до первісної вартості земельної ділянки такі витрати, як:

  • вартість виготовлення техдокументації;
  • реєстраційні збори у зв’язку з придбанням (отриманням) прав на таке нерухоме майно;
  • витрати на оплату послуг із проведення експертної грошової оцінки землі (якщо такі витрати мали місце).

Таким чином, усі вищезазначені витрати додаємо до нормативної (експертної) грошової оцінки відповідної земельної ділянки.

Приклад. На підставі рішення сесії міської ради установі передано в постійне користування земельну ділянку, на якій розміщена будівля установи.

Комісією установи прийнято рішення про застосування нормативної грошової оцінки для зарахування земельної ділянки на баланс. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 35200 грн.

Вартість робіт із виготовлення техдокументації на землю — 42500 грн.

Адмінзбір за проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно (з отриманням витягу з Держреєстру) — 180 грн.

Таким чином, первісна вартість земельної ділянки становить: 35200 + 42500 + 180 = 77880 (грн).

Після оприбуткування на земельну ділянку відкрито Інвентарну картку обліку об’єкта ОЗ.

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,

грн

м/о

дебет

кредит

1

Зараховано на баланс земельну ділянку за нормативною грошовою оцінкою

1011

5111

35200

17

2

Отримано бюджетні асигнування для оплати витрат, пов’язаних з оформленням права постійного користування земельною ділянкою, та виготовленням техдокументації

2313

7011

42680

2

3

Відображено витрати, пов’язані з виготовленням техдокументації

1311

6211

42500

6

4

Відображено витрати, пов’язані з оплатою адмінзбору

1311

6211

180

6

5

Сплачено адмінзбір за державну реєстрацію права постійного користування земельною ділянкою

6211

2313

180

2, 6

6

Перераховано кошти за виготовлення технічної документації із землеустрою

6211

2313

42500

2, 6

7

Вилучено з доходів звітного періоду асигнування в сумі поточних витрат, які включаються до первісної вартості земельної ділянки

7011

5411

42680

17

8

Віднесено до первісної вартості земельної ділянки витрати на оплату адмінзбору та виготовлення техдокументації

1011

1311

42680

17

Водночас відображено зміни в капіталі

5411

5111

42680

17

Бюджетна бухгалтерія, жовтень, 2022/№ 40

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Бюджетна бухгалтерія»



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі