Інформація по темі "" | Публікації по тегу
09.03.23
7502 0
Друкувати
Обране

Як списати тосол та гальмівну рідину?

Як правильно списувати тосол та гальмівну рідину, використані для технічного обслуговування автотранспорту? Якими нормативними документами при цьому слід керуватися, зокрема, чи можна застосовувати Норми витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті, затверджені наказом Мінтрансу від 10.02.98 р. № 43?

Для чого потрібні тосол та гальмівна рідина?

Перш за все з’ясуємо, що ж таке тосол та гальмівна рідина.

Тосол  це різновид незамерзаючої охолоджуючої рідини (антифризу). Його назва походить від скороченого «ТОС» (технологія органічного синтезу). Тосол захищає системи охолодження двигуна автомобіля при низьких температурах взимку та від перегрівів улітку. Він має ряд особливостей, які відрізняють його від інших видів антифризу, проте від цього його суть і призначення не змінюються.

Свого часу Держкомпідприємництва у листі від 21.06.2004 № 4123 указало на приналежність тосолу до нафтопродуктів. Тобто тосол слід розглядати як паливно-мастильну рідину.

Щодо гальмівної рідини, то вона є невід’ємною частиною гідравлічної системи всіх автомобілів, оснащених дисковими і барабанними системами гальмування. Головне призначення гальмівної рідини — це передача енергії від головного гальмівного циліндра до колісних циліндрів, які притискають гальмівні накладки до гальмівних дисків або барабанів, що власне і забезпечує процес гальмування. Саме ця рідина забезпечує зупинку автівки, коли водій тисне на педаль гальм.

Кожна бюджетна установа, що має на балансі транспортні засоби, систематично вживає заходів, необхідних для їх підтримання у робочому стані. Комплекс таких операцій є технічним обслуговуванням транспортних засобів.

Для транспортних засобів перелік операцій, які належать до технічного обслуговування, та періодичність їх проведення встановлено Положенням про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затвердженим наказом Мінтрансу від 30.03.98 № 102.

Одним із видів заходів щодо технічного обслуговування транспортних засобів є сезонне технічне обслуговування, під яким розуміється технічне обслуговування, що виконується для підготовки автомобіля до використання в осінньо-зимових або весняно-літніх умовах. Таке техобслуговування здійснюється двічі на рік (навесні та восени ) разом із черговим ТО-2 (друге технічне обслуговування).

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Бюджетна бухгалтерія»



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі