Інформація по темі "" | Публікації по тегу
26.05.22
8978 2
Друкувати
Обране

Індексація стипендій: що враховувати у 2022 році?

Із 01.01.2022 були підвищені розміри стипендій. Не слід забувати, що такий вид доходу є об’єктом індексації. У цій статті розглянемо особливості проведення індексації стипендій у 2022 році.

«Індексаційні» нюанси

Згідно з п. 5 Порядку № 1078 у разі підвищення розміру стипендій значення ІСЦ приймається за 1 або 100 % у місяці, у якому відбувається таке підвищення (далі — «базовий» місяць). Обчислення ІСЦ для проведення подальшої індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення стипендії.

ВАЖЛИВО!

«Базовим» місяцем для індексації стипендій є місяць, в якому підвищено їх розмір.

У «базовому» місяці потрібно визначити право на подальшу індексацію стипендії студентів (учнів), які мали на неї право на момент підвищення. Сума індексації в місяці підвищення стипендій не нараховується, якщо розмір підвищення стипендій перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення доходу (абз. 3 п. 5 Порядку № 1078).

Якщо ж розмір підвищення стипендії не перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення стипендії, сума індексації в цьому місяці визначається з урахуванням розміру підвищення стипендії і розраховується як різниця між сумою індексації і розміром підвищення стипендії (абз. 4 п. 5 Порядку № 1078).

Тож для визначення права на індексацію потрібно порівняти можливу суму індексації в «базовому» місяці і розмір підвищення стипендії. Якщо сума підвищення перевищить можливу суму індексації, права на індексацію стипендій у цьому місяці не буде, якщо не перевищить — треба визначити індексацію-різницю.

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Оплата праці»



Коментарі
2
Наталя
05.07.2022
Як діяти, коли студент отримав право на академічну стипендію з 01.07,22, а соціальну отримував з 2020 року. Який коефіцієнт застосовуємо?
Наталя
05.07.2022
Студент з категорії "малозабезпечені"
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×