Інформація по темі "" | Публікації по тегу
16.03.23
6045 25
Друкувати
Обране

Декретна відпустка: як оформити і відобразити у Д5

Хоч війна триває, життя продовжується, діти народжуються, а їх мами йдуть у відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Тож нагадаємо, як їх оформити та відобразити у додатку Д5 Об’єднаного звіту.

Оформлюємо декретну відпустку

У загальному випадку відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами надається жінці на 126 календарних днів: 70 календарних днів до пологів і 56 днів — після пологів (ч. 1 ст. 179 КЗпП). При народженні двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів жінці замість 56 післяпологових днів надається 70 (ч. 1, 2 ст. 179 КЗпП). Тоді виходить не 126, а 140 днів декретної відпустки.

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами надається жінкам на підставі відповідного листка непрацездатності (паперового чи електронного), який виписується на підставі медичного висновку.

Практика оформлення декретної відпустки допускає декілька варіантів:

1 варіант — на підставі лише листка непрацездатності (е-лікарняного);

2 варіант — на підставі наказу про надання декретної відпустки, виданого на підставі заяви працівниці та листка непрацездатності (е-лікарняного).

Свого часу роз’яснення щодо цього надали фахівці Мінсоцполітики в листі від 28.02.2019 № 228/0/206-19. Вони вказали, що Законом про відпустки* непередбачено, що одночасно з листком непрацездатності жінка має подати заяву про надання відпустки. Проте вони рекомендували дотримуватися саме такої процедури, оскільки жінка може скористатися таким правом не з дати, яка зазначена в листку непрацездатності, а пізніше. У такому випадку дата початку відпустки не збігатиметься з датою, визначеною у листку непрацездатності.

Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Отже, обидва варіанти мають право на життя, адже в жодному з цих варіантів не простежується порушення законодавства.

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Оплата праці»



Коментарі
25
Світлана
16.03.2023
Скажіть, будь ласка, а в якому нормативному акті можна зустріти поняття "Декретна відпустка"? Якщо є стаття спеціаліста і вона розрахована на широке коло читачів (бухгалтера, кадровики, діловоди та інші), то потрібно викладати матеріал, виходячи із формулювань чи термінів, які є в нормативних актах. Більшість так і говорить "декретна відпустка", але такого терміну в законодавсіт немає.
Куку Світлана
16.03.2023
а де написано що так потрібно викладати матеріал? Це ваша особиста думка, і це ваше бажання щоб таке було і воно особисте. Автор викладає так як вважає за потрібне
Світлана Куку
16.03.2023
Це не художня література, скрізь по тексту вживається "декретна відпустка". І це не моя забаганка і не моє бачення. Є нормативна база і Ви дуже далекі він неї.
Куку Світлана
16.03.2023
Одразу в першому абзаці автор називає її ось так "Хоч війна триває, життя продовжується, діти народжуються, а їх мами йдуть у відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. " це відповідає вашим вимогам???
Куку Світлана
16.03.2023
ще раз наголошую ЦЕ ВАША ОСОБИСТА ДУМКА яку вам важко утримати при собі
Ірина Куку
16.03.2023
Взагалі, щоб не виникало зайвих питань у читача, потрібно використовувати терміни, зафіксовані в нормативних документах, а не назви з народу. Тому що під "декретною відпусткою" можна розуміти чи то відпустку по вагітності та пологам, чи то відпустку до 3х років.
EVGENIY
16.03.2023
Шановна пані Світлано ось мій емейл budgetglavred@gmail.com, ви можете написати статтю використовуючи всі терміни з нормативно правової бази і так щоб вона не було художньою надіслати мені на емейл, і я з великим задоволенням розміщу її на порталі Бухгалтер ком юа, а ви будете читати відгуки в коментарях
Надія
16.03.2023
«Декретної» відпустки не існує апріорі. Як можна обговорювати те, чого не існує? Дивно, чому цього не знає Ірина Долга. Тоді який з неї експерт?!
Ті, хто дотримується в своїй роботі вживання слова «декретна», використовують його в наказах та кадровій документації?
Ірина Надія
16.03.2023
Дуже влучно!!! Цілком згодна з вами.
EVGENIY Надія
16.03.2023
Надія яка тільки що була Світланою я ж як би адміністратор цього сайту і бачу айпі адреси тих хто пише відгуки, думаєте якщо змінили ім'я то я вас не впізнаю?? У вас та сама айпі що у Світлани
Надія EVGENIY
16.03.2023
Адміністратор однієї з груп кадрового спрямування в Фейсбуці зауважив, що його групу створено для тих, кому «не байдуже САМОРОЗВИТОК І ПІДВИЩЕННЯ КОМПЕТЕНЦІЇ В КАДРОВОМУ ДІЛОВОДСТВІ...».
Один з відомих організаційних коучів сказав: «Коли я приходжу як зовнішній консультант на підприємство, то, на відміну від інших відділів, де може панувати БЕЗЛАД У ДОКУМЕНТАЦІЇ і мало що з потрібного належним чином оформлене, КАДРОВИЙ ВІДДІЛ — СТРУКТУРА, ДЕ МОЖНА ПОБАЧИТИ ЧІТКУ СИСТЕМУ».
Чітка система може бути лише там, де чітко дотримуються законодавчої бази (якою б недолугою вона була) з вживанням відповідних термінів. Кадрова робота – це не базар. Шкода, що далеко не всі це розуміють. І ці помилки, на жаль, з часом «вилізуть» працівникам при оформленні пенсії.
EVGENIY Надія
16.03.2023
Змішали все що можна і не можна, це то тут до чого?? Як стаття вас змушує не дотримуватись законодавчої бази якщо вона повністю ґрунтується на нормативно правових документах які в ній чітко вказані, як і статті так і назви актів. В кожному абзаці автор посилається на нормативно правові документи чітко і ясно, тому ваш цей допис я не розумію до чого взагалі.
Надія EVGENIY
16.03.2023
Наведіть, будь ласка, статті нормативно-правових актів, де є термін "декретна" вдпустка.
EVGENIY Надія
16.03.2023
Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку 19 (МСБО 19). Виплати працівникам, Накприклад в розпорядженні КМУ від 14 квітня 2021 р. N 366-р ви можете знайти слова «декретна відпустка», наказ мінстерства оборони №27 від 19.06.2016 року в ньому є згадування про «декретну відпустку» , роз’яснення Державна інспекція України з питань праці від 24.06.2014 р. «Оформлення повторної декретної відпустки», Наказ Міністерства освіти і науки України
від 25 листопада 2009 року N 1064
Надія EVGENIY
16.03.2023
Міжнародний стандарт бухобліку, розпорядження, роз’яснення не є нормативно-правовими актами. Головне в конкретному випадку – КЗпП та Закон України «Про відпустки». В КЗпП темін «декрет» зустрічається три рази, але зовсім іншому розумінні, за призначенням.
EVGENIY Надія
16.03.2023
Тому вашому коучеру срочно припадочно треба провести коучі в Міноборони , МІносвіти, В Держпраці і обов'язково з міжнародними організаціями які пишуть стандарти бухобліку, і пояснити їм що так не можна робити і особливо ось ваш текст про коучі і про відділи кадрів їм теж надайте, а то якого дідька вони в своїх наказах використовують слово Декретна відпустка які вони тупі люди і взагалі ніякі вони не фахівці , тут фахівець тільки ваш коучер і ви зі Світланою
Надія EVGENIY
17.03.2023
Головне в роботі - Закони, потім - Кодекси. Знайдіть там термін "декретна відпустка". Тому все інше - лише "бла-бла". Вам до того відомого коучера, про якого я написала, як від землі до неба (я Вашу думку про нього передам йому). Щоб вчити інших, потрібно підібрати розумну команду, щоб ті, хто стовідсотково довіряє Вам, в подальшому не попали в халепу.
І до чого тут Міноборони? Так пише лише той, хто не знає, як виправдатися. Стосовно МОН, то я роками з ним веду листування, і час від часу скаржуся на нього Кабінету Міністрів України. Листуююся і з Мін'юстиції, і з Мінекономіки, і з Мінсоцполітики, і з Державною архіною службою України... Недолугість законодавства та бадужість, безвідповідальність працівників (включаючи керівників любої ланки) примусили мене вивчати юриспруденцію. Шкода, що Вам цього не зрозуміти...

EVGENIY Надія
17.03.2023
І обов'язково запишіться ще на коучінги "Як перестати вихваляти себе в інтернеті" "Як перестати казати не знайомим людям, що вони не розуміють"
Надія EVGENIY
16.03.2023
Знайте, що IP-адресу можуть використовувати кілька людей.
EVGENIY Надія
16.03.2023
або одна людина може перейменуватись, ви теж це знайте
Світлана EVGENIY
16.03.2023
Ви не праві, це думка мого кадровика, з яким я обговорюю цю тему.
Марина
16.03.2023
Доброго дня. Дуже потрібні роз"яснення щодо порядоку обліку робочого часу та виплат вагітним, які знаходяться в допологовій відпустці та лишилися на ТОТ і не мають підтверджуючих документів українського зразка? В даному випадку мова йде про педагогічних працівників.
Тетяна
17.03.2023
EVGENIY, Ви як адміністратор сайту, не можете сказать:
Ірина - це хоть не "Світлана-Надія"? Бо такої "трешанини" навіть наші стальні бухгалтерські нерви не видержуть.
EVGENIY Тетяна
17.03.2023
Ні, але може змінили айпі! Але я як адміністратор сайта дав завдання програмістам щоб коментарі писали лише зареєстровані користувачі і тоді буде видно хто пише і хто змінив свій нік
Тетяна EVGENIY
17.03.2023
Я просто жартувала з самої можливості такої ситуації, коли і пишуть, і самі собі відповідають)) "Тєатр одного актьора".
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×