Інформація по темі "" | Публікації по тегу
15.09.22
11790 4
Друкувати
Обране

Два виконавчих листа на одного працівника: як проводити відрахування

В установі працює працівник, із зарплати якого треба проводити відрахування за двома виконавчими листами. Яким має бути порядок утримання боргів: порівну, у хронологічному порядку надходження виконавчих документів чи в інший спосіб? Чи є якісь обмеження щодо здійснення таких відрахувань?

Чи зобов'язаний роботодавець утримувати борги з працівника? 

Будь-яким способом обмежувати працівника вільно розпоряджатися своєю заробітною платою заборонено, крім випадків, передбачених законодавством. Це встановлено ч. 1 ст. 25 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 № 108/95-ВР.

Відрахування із зарплати можуть провадитися тільки у випадках, передбачених законодавством. Вказівку на це містять ч. 1 ст. 26 Закону про оплату праці та ч. 1 ст. 127 КЗпП.

Одним із випадків, коли допускається відрахування із зарплати найманого працівника, є виконання рішення на підставі виконавчих документів. Повний перелік таких документів містить ч. 1 ст. 3 Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 № 1404-VIII.

Серед них є, зокрема, таки:

  • виконавчі листи та накази, видані судами на підставі судових рішень, рішень третейського суду, міжнародного комерційного арбітражу, іноземних судів тощо;
  • ухвали, постанови судів у цивільних, господарських, адміністративних справах, справах про адміністративні правопорушення та кримінальних провадженнях;
  • виконавчі написи нотаріусів;
  • посвідчення комісій по трудових спорах, видані на підставі рішень таких комісій;
  • постанови державних виконавців про стягнення виконавчого збору, постанови  державних виконавців чи приватних виконавців про стягнення витрат виконавчого провадження, про накладення штрафу, постанови приватних виконавців про стягнення основної винагороди;
  • постанови органів (посадових осіб), уповноважених розглядати справи про адміністративні правопорушення у випадках, передбачених законом тощо.

Звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника є одним із заходів примусового виконання рішень (п. 2 ч. 1 ст. 10 Закону № 1404).

Про звернення стягнення на зарплату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника виконавець виносить постанову, яка надсилається для виконання установі, яка виплачує боржнику відповідно зарплату, пенсію, стипендію та інші доходи (ч. 3 ст. 68 Закону № 1404).

Тобто установи зобов’язані провадити відрахування із зарплати боржника. Адже вимоги виконавця щодо виконання рішень є обов’язковими на всій території України. Невиконання законних вимог виконавця тягне за собою відповідальність, передбачену законом (ст. 18 та 76 Закону № 1404).

Зокрема, за порушення законодавства про виконавче провадження передбачено адмінштраф у розмірі від 850 до 1700 грн (ст. 18813 КпАП).

Складати протоколи про адміністративні правопорушення мають право державні (приватні) виконавці (ст. 255 КпАП).

Якщо в подібних діях будуть ознаки умисного невиконання рішення суду, то посадові особи можуть потрапити під кримінальну відповідальність. А це вже штраф від 8500 до 17000 грн або позбавлення волі на строк до трьох років. Це передбачено ст. 382 Кримінального кодексу України від 05.04.2001 № 2341-III.

Тепер що стосується відрахування із заробітної плати одного працівника одразу за кількома виконавчими документами.

Чинне законодавство не містить обмежень щодо кількості виконавчих документів, за якими допускається проведення утримання із зарплати боржника.

Водночас про відрахування із зарплати одного працівника одразу за кількома виконавчими документами йдеться у ч. 3 ст. 70 Закону № 1404, ч. 2 ст. 128 КЗпП та ч. 2 ст. 26 Закону про оплату праці.

Отже, роботодавець не тільки може здійснювати відрахування із зарплати працівника за кількома виконавчими документами, але й зобов’язаний це зробити.

Також врахуйте, що якщо боржник працює за сумісництвом в декількох установах (підприємствах), відрахування необхідно проводити за кожним місцем роботи на підставі кожної окремої постанови виконавця. Це прописано у п. 6 розд. Х Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Мін’юсту від 02.04.2012 № 512/5. 

Як стягувати борги? 

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
4
Ольга
16.09.2022
на час воєнного стану стягнення боргу за комунальні послуги згідно виконавчих листів зупиняються?
SVITLANA Ольга
16.09.2022
а підстава для зупинення стягнення у вас є? рішення суду, постанова виконавця... Якщо ні, стягуйте далі
Ольга
16.09.2022
згідно п.10.2 "прикінцевих та перехідних положень" ЗУ "Про виконавче провадження" "Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України: припиняється звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника (крім рішень про стягнення аліментів та рішень, боржниками за якими є громадяни Російської Федерації)"
SVITLANA
18.09.2022
Зверніться за роз'ясненням до виконавчої служби. Самостійно краще не приймати рішення щодо цього питання
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×