Інформація по темі "" | Публікації по тегу
21.02.22
3361 0
Друкувати
Обране

Тренер-викладач: чи можна прийняти студента?

Чи можна прийняти на посаду тренера-викладача ДЮСШ студента без повної вищої освіти? На даний момент він навчається на четвертому курсі ЗВО за спеціальністю «Фізична культура і спорт». Якщо так, то який оклад йому встановити?

Приймаємо на посаду

Перш за все звернемось до Положення про ДЮСШ1. Згідно з приписом п. 31 цього документа тренером-викладачем спортивної школи може бути особа, яка має вищу освіту за спеціальністю «Фізична культура і спорт» зі ступенем «бакалавр» або «магістр».

1 Положення про дитячо-юнацьку спортивну школу, затверджене постановою КМУ від 05.11.2008 № 993.

Такі ж кваліфікаційні вимоги до тренера-викладача містить і Довідник № 40802: вища освіта першого або другого рівня за ступенем бакалавра або магістра та спеціальністю відповідної галузі знань. Без вимог до стажу роботи.

2 Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників сфери фізичної культури і спорту. Випуск 85 «Спортивна діяльність», затверджений наказом Мінмолодьспорту від 28.10.2016 № 4080.

Загалом на посаду тренера-викладача слід приймати особу, яка вже має вищу освіту за відповідними ступенями та спеціальністю.

Однак у законодавстві є лазівка. Її містить припис п. 7 Загальних положень Довідника № 4080: особи, які не мають відповідної освіти або стажу роботи, але мають достатній практичний досвід і успішно виконують у повному обсязі покладені на них завдання та обов’язки, можуть бути як виняток залишені на займаній посаді або призначені на відповідні посади за рішенням керівника.

Приймати такі рішення керівникові дає право припис п. 41 Положення про ДЮСШ. Він передбачає, що директор спортивної школи приймає на роботу і звільняє з роботи тренерів-викладачів та інших фахівців відповідно до законодавства. Отже, зваживши всі за та проти, якщо у цьому є необхідність (наприклад, вакантна посада і гостра необхідність її заповнити), керівник ДЮСШ може призначити на посаду тренера-викладача студента, який ще не отримав вищої освіти за відповідним напрямком.

Установлюємо оклад

При вирішенні «працеоплатних» питань працівників ДЮСШ керуємось наказом № 20973. Згідно з додатком 6 до цього документа тарифний розряд тренера-викладача залежить від рівня акредитації ЗВО, який він закінчив:

3 Наказ Мінмолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 № 2097.

• ЗВО І — ІІ рівнів акредитації — 10-й або 11-й тарифний розряд. А за наявності спортивного звання «майстер спорту», «майстер спорту міжнародного класу», «заслужений майстер спорту» він має право саме на 11-й тарифний розряд;

• ЗВО ІІІ — ІV рівнів акредитації — 11-й тарифний розряд.

Водночас приписом п. 1 додатка 6 до наказу № 2097 передбачено, що тренерам-викладачам, які не мають освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста або магістра і категорій, установлюють 10-й тарифний розряд. Отже, в описаній ситуації саме так і робимо.

Бюджетна бухгалтерія, лютий, 2022/№ 7

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі