Інформація по темі "" | Публікації по тегу
19.02.24
5878 1
Друкувати
Обране

Квартальна премія та відрядження: обчислюємо денну та середньоденну зарплату

Як оплатити період відрядження, якщо в розрахунковому періоді або в місяці перебування у відрядженні нарахована квартальна премія? Відповідь на це запитання — у нашій статті.

Оплату праці відрядженого працівника здійснюють відповідно до умов, визначених у трудовому або колективному договорі, але не нижче середнього заробітку (ч. 4 ст. 121 КЗпП).

Для виконання цієї вимоги роботодавець обчислює денний заробіток працівника та його середньоденну зарплату, порівнює ці два показники і оплачує час відрядження виходячи з найбільшого. Детальніше про відповідні розрахунки ви можете прочитати у статті «Відрядження: як оплатити дні службової поїздки» // «Оплата праці», 2024, № 4.

Далі з’ясуємо, яку роль у цих розрахунках відведено для квартальної премії.

Квартальна премія і денний заробіток

Нагадаємо, що денний заробіток обчислюємо виходячи з повністю відпрацьованого місяця, в якому працівник перебував у відрядженні. До розрахунку денного заробітку включають усі елементи зарплати, які працівник отримає згідно з умовами трудового або колективного договору у місяці перебування у відрядженні. Сюди входять, зокрема, оклад, доплати, надбавки, премії, які не носять разового характеру тощо.

Окремого порядку включення премій у розрахунок денного заробітку немає. Тому всі премії, включаючи квартальні, враховують:
  • у заробітку того місяця, в якому вони нараховуються відповідно до умов трудового договору та положення про преміювання;
  • у повній сумі (без розподілу за місяцями).

Якщо квартальна премія нарахована в місяці, у якому працівник перебував у відрядженні, то до розрахунку денного заробітку така премія потрапляє в повній сумі

Жодних пропорційних розрахунків проводити не потрібно.

Квартальна премія і середня

Середньоденну зарплату розраховують відповідно до вимог Порядку № 100*. У загальному випадку — виходячи з виплат за останні 2 календарних місяці, що передують місяцю, в якому працівник був направлений у відрядження.

Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

У розрахунку середньої беруть участь тільки ті виплати, які безпосередньо нараховані за відпрацьований час та зазначені у п. 3 Порядку № 100. Серед них є і квартальна премія

Обчислення суми квартальної премії, яка має потрапити до розрахунку середньоденної зарплати, можна умовно розбити на 3 кроки.

Крок 1. Визначаємо, до яких місяців розрахункового періоду потрапить нарахована сума премії. За загальними правилами премію враховуємо:

  • у заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вона нарахована;
  • починаючи з місяця, в якому вона нарахована.

Крок 2. Визначаємо розрахункову частину премії, яка потрапить до розрахункового періоду. Для цього нараховану суму квартальної премії ділимо на кількість фактично відпрацьованих днів у кварталі, за який вона нарахована, та множимо на кількість фактично відпрацьованих днів у місяцях розрахункового періоду, у яких така премія враховується.

Крок 3. Застосовуємо обмеження (в разі необхідності). Воно працює так: у разі, якщо квартал, за який нарахована премія, відпрацьований не повністю, то врахувати у розрахунковому періоді можна суму розрахункової премії не більшу за нараховану.

Розглянемо приклад.

Приклад. Припустимо, що працівник перебував у відрядженні з 4 по 6 березня 2024 року. Розрахунковий період: січень — лютий 2024 року. Сума основної зарплати, нарахованої в розрахунковому періоді, — 32000 грн, а кількість відпрацьованих днів — 44 роб. дн. (23 роб. дн. у січні і 21 роб. дн. у лютому). Оклад працівника — 16000 грн. Щомісячних премій, доплат, надбавок у січні — лютому немає.

Квартальна премія нараховується в останньому місяці кварталу. У грудні 2023 року працівнику нарахована премія за 4 квартал 2023 року в сумі 8000 грн. У цьому кварталі з повної кількості (65) робочих днів відпрацьовано 50. У березні 2024 року працівнику нарахована премія за 1 квартал 2024 року в сумі 9000 грн.

Денний заробіток. Загальна сума зарплати працівника у березні 2024 року (за умовами повністю відпрацьованого місяця) дорівнює 25000 грн (16000оклад + 9000премія за 1 квартал).

Кількість робочих днів згідно з графіком роботи в березні 2024 року — 21 роб. дн.

Відповідно денний заробіток дорівнює:

25000 грн : 21 роб. дн. = 1190,48 грн.

Середньоденна зарплата. Тут почнемо з премії.

Нарахована в грудні 2023 року премія за 4 квартал 2023 року (три місяці) враховується в грудні, січні та лютому, якщо ці місяці потраплять до розрахунку. Але до розрахункового періоду входять лише два місяці — січень і лютий 2024 року.

Далі визначаємо розрахункову суму премії. Для цього нараховану суму премії ділимо на кількість відпрацьованих днів у кварталі, за який вона нарахована, та множимо на відпрацьовані дні в місяцях розрахункового періоду, на які вона припадає.

А потім загальну суму розрахункової премії за місяці розрахункового періоду січень — лютий 2024 року порівнюємо з фактично нарахованою її сумою в грудні 2023 року.

Вихідні дані і розрахунок частини суми квартальної премії, яку включаємо в розрахунок середньої зарплати, наведемо в таблиці.

Нарахована премія за 4 квартал 2023 року

Розрахункова премія

Місяць нарахування

Сума премії,

грн

Відпрацьо-

вано днів

Місяці

розрахункового

періоду

Відпрацьо-

вано днів

Сума премії,

грн

Грудень-2023

8000

50

Січень-2024

23

3680

Лютий-2024

21

3360

Разом:

7040

Четвертий квартал відпрацьований частково (період, за який нарахована премія). Тоді обов’язково перевіряємо обмеження щодо суми премії. Як бачимо з таблиці, загальна сума розрахункової премії (7040 грн) менша за суму фактично нарахованої премії (8000 грн). Тож саме цю суму беремо для розрахунку середньої зарплати.

Зарплата працівника за розрахунковий період становить:

32000 + 7040 = 39040 грн.

Відповідно середньоденна зарплата дорівнює:

39040 грн : 44 роб. дн. = 887,27 грн.

Порівняльні розрахунки. Порівнюємо середньоденну зарплату з денним заробітком за березень 2024 року. У нашому випадку перемагає денний заробіток, адже він виявилася більшим за середньоденну зарплату (1190,48 грн > 887,27 грн). Відповідно працівникові за період відрядження має бути нарахована зарплата за умовами трудового договору.

ВИСНОВКИ

  • Якщо квартальна премія нарахована в місяці, у якому працівник перебував у відрядженні, то до розрахунку денного заробітку вона потрапляє в повній сумі (без розподілу між місяцями).
  • Квартальну премію включаємо до розрахунку середньої зарплати у відповідній кількості місяців, починаючи з місяця, в якому вона нарахована.
  • При включенні квартальної премії у розрахунок середньої потрібно виконувати умову щодо обмеження її розміру, якщо період, за який вона нарахована, відпрацьований не повністю.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Оплата праці»



Коментарі
1
Юлька
20.02.2024
а якщо квартальну премію дають один або два рази на рік. Це вважається премією разового характеру чи ні?
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×