Інформація по темі "" | Публікації по тегу
28.07.22
15296 2
Друкувати
Обране

Лікарняні під час простою: позиція Мінсоцполітики змінилася

Ще нещодавно Мінсоцполітики обґрунтовувано погоджувалося з оплатою лікарняних під час простою не з вини працівника, який оплачувався не нижче 2/3 посадового окладу. Під час воєнного стану багато роботодавців були вимушені запровадити простій. Ба більше, такий простій виявився довготривалим. А хворіти працівники менше не стали. Як змінилася наразі думка відомств щодо оплати лікарняних у період простою, розглянемо та проаналізуємо в статті.

Нова позиція Мінсоцполітики

Фонд соціального страхування України (далі — ФСС) на своєму сайті 15.07.2022 опублікував роз’яснення щодо неоплати лікарняних під час простою.

Раніше ФСС також намагався просунути таку думку. Але підтримки з боку уповноважених відомств не отримував. Ба більше, позиція фахівців Мінсоцполітики була протилежна. Вона була висловлена в листі від 23.06.2020 № 6387/0/290-20/45. У ньому фахівці Мінсоцполітики заявляли, що лікарняний під час простою не з вини працівника підлягає оплаті. При цьому не мало значення, перебуває на робочому місці працівник під час простою чи ні.

Наразі, як заявляє ФСС, вони дійшли спільної думки з Мінсоцполітики, Мінекономіки та Держпраці щодо наявності підстав для виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності працівникам, які захворіли під час простою. Відповідне роз’яснення Мінсоцполітики викладене в листі від 05.07.2022 № 6700/0/2-22/45. Суть узгодженої спільної думки така.

Увага!

Допомога по тимчасовій непрацездатності:

— виплачується на загальних підставах у разі настання страхового випадку під час перебування застрахованої особи в простої, яка згідно з наказом роботодавця про запровадження такого простою зобов’язана бути присутньою на робочому місці (іншому місці, визначеному роботодавцем) з відповідним режимом роботи;

— не виплачується, якщо страховий випадок настав у застрахованої особи, яка згідно з наказом роботодавця про запровадження простою відсутня на робочому місці, бо в цьому випадку відсутні підстави для здійснення такої виплати.

Не будемо заглиблюватися в причини, які спонукали прийняти таке рішення, бо їх доволі багато. Але проаналізуємо законодавче підґрунтя щодо підстав для невиплати допомоги по тимчасовій непрацездатності під час оплачуваного простою.

Розпочнемо з простою не з вини працівника. Так, він передбачений ст. 113 КЗпП й оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки (окладу), встановленого працівникові.

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Оплата праці»



Коментарі
2
Маргарита
15.09.2022
Тобто законодавство не змінюється,змінюється тільки позиція,це як?Суцільна "Камасутра".
Людмила
20.09.2022
А як пояснити людині яка під час простою перенесла тяжку операцію , має лікарняний лист , і що "на думку Міністерства" він буде неоплачений ?
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі