Інформація по темі "" | Публікації по тегу
25.03.24
9786 0
Друкувати
Обране

Помічник вихователя ЗДО: оклад, матдопомога та інші питання

Який оклад встановлюють помічнику вихователя у закладі дошкільної освіти (далі — ЗДО)? Чи має він право на виплату надбавки за вислугу років? Чи можна такому працівнику надавати допомогу на оздоровлення? Відповіді на ці та інші запитання — у нашій статті.

Введення до штату

В абз. 4 ст. 27 Закону про дошкільну освітузазначено, що помічники вихователів та няні є учасниками освітнього процесу у сфері дошкільної освіти. У штатних розписах ЗДО застосовується професія «помічник вихователя».

Закон України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 № 2628-III.

Відповідно до п. 1 Типових штатів № 1055* штати ЗДО формуються з урахуванням типу закладу, кількості груп та їх наповнюваності, режиму роботи, площ приміщень закладу. Так, наприклад, у ЗДО із режимом роботи 10,5 години на день при п’ятиденному робочому тижні на кожну групу для дітей віком:

  • до 3 років передбачено 1,3 штатної одиниці посади помічника вихователя;
  • від 3 років передбачено 1,15 штатної одиниці посади помічника вихователя.

Типові штатні нормативи дошкільних навчальних закладів, затверджені наказом МОН від 04.11.2010 № 1055.

Посадовий оклад

Згідно з додатком 12 до наказу № 557* посадовий оклад помічнику вихователя ЗДО встановлюють на рівні 5 — 6-го тарифних розрядів за ЄТС. З 01.01.2024 посадовий оклад такого працівника відповідно дорівнює 4345 грн або 4633 грн.

Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів та установ освіти» від 26.09.2005 № 557.

Для помічника вихователя не передбачено встановлення кваліфкатегорій. Тому конкретний розмір тарифного розряду (5-й чи 6-й) визначає керівник закладу освіти.

Норма тривалості робочого часу помічників вихователів незалежно від типу закладу становить 40 годин на тиждень (див. лист профспілки МОН від 14.08.2019 № 254).

Щорічна основна відпустка

Відповідно до ч. 4 ст. 30 Закону про дошкільну освіту помічникам вихователів ЗДО надається щорічна основна відпустка тривалістю 28 календарних днів. Порядок та правила її надання регулюються загальними нормами Закону про відпустки*.

Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Допомога на оздоровлення

Держава забезпечує виплату педагогічним і науково-педагогічним працівникам допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки. Про це чітко зазначено у ч. 1 ст. 57 Закону про освіту*.

Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII.

При цьому Перелік № 963* посаду помічника вихователя не містить. А це означає, що помічник вихователя не належить до категорії педагогічних працівників. Тому обов’язкова допомога на оздоровлення при наданні щорічної основної відпустки йому не гарантується.

Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 № 963.

У той же час згідно з п.п. «б» п. 4 постанови № 1298* та п.п. 5 п. 4 наказу № 557 керівник закладу освіти має право надавати працівникам матеріальну допомогу, в тому числі на оздоровлення, в розмірі до одного посадового окладу на рік. Це може бути як допомога на оздоровлення, так і інші види матдопомоги (на соцпобут, лікування, крім допомоги на поховання).

Постанова КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 № 1298.

Таку допомогу надають у межах фонду заробітної плати, затвердженого кошторисом закладу, тобто за наявності коштів на її виплату. Причому в галузевих нормах не конкретизується, які саме категорії працівників мають право на отримання матдопомоги. Тому матдопомога на оздоровлення може надаватись і непедагогічним працівникам закладів освіти.

Надбавки та доплати

За вислугу років. Як ми вже зазначали, посада помічника вихователя не є педагогічною, тому такий працівник не має права на встановлення надбавки за вислугу років.

Так само для педагогічних працівників у надбавочний стаж не зараховується період роботи на посаді помічника вихователя.

За престижність. Така надбавка встановлюється згідно з постановою КМУ від 23.03.2011 № 373. Утім гарантована вона тільки педагогічним працівникам.

Оскільки помічник вихователя до такої категорії працівників не належить, то надбавку за престижність педагогічної праці йому не встановлюють.

Доплата до МЗП. Враховуючи рівень окладу помічника вихователя ЗДО і той факт, що для нього не передбачено обов’язкових доплат та надбавок, які виплачується педагогам, частіше за все складається так, що розмір його зарплати за місяць є меншим за мінзарплату (на сьогодні — 7100 грн). Тому доводиться обчислювати та нараховувати працівнику доплату до МЗП. Багато цікавої інформації з приводу її визначення містить стаття «Трудова доплата до МЗП: основні правила» // «Оплата праці», 2023, № 21.

ВИСНОВКИ

  • Посадовий оклад помічнику вихователя встановлюють на рівні 5 — 6-го тарифних розрядів за ЄТС. Конкретний розмір тарифного розряду визначає керівник ЗДО.
  • Законодавство не гарантує помічнику вихователя ЗДО виплату матдопомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки, оскільки він не віднесений до педпрацівників. Така матдопомога може бути надана йому у межах фонду зарплати за рішенням керівника ЗДО.
  • Надбавки за вислугу років та престижність педагогічної праці помічнику вихователя ЗДО не виплачуються, адже він не є педпрацівником.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Оплата праці»



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×