Інформація по темі "" | Публікації по тегу
15.07.22
33298 6
Друкувати
Обране

Премія під час війни: виплачувати чи ні?

Чи можна виплачувати премії під час дії воєнного стану? Якщо вас теж турбує це запитання, то наш матеріал буде вам корисним.

Що говорить колдоговір?

Умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних виплат підприємства, установи та організації встановлюють у колективному договорі. Це передбачено ст. 97 КЗпП та ст. 15 Закону про оплату праці*.

Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 № 108.

Приписом ч. 1 ст. 11 Закону № 2136** дозволено за ініціативою роботодавця зупиняти дію окремих положень колективного договору на період воєнного стану.

** Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

Такими положеннями можуть бути й ті, що стосуються преміювання працівників. Тобто фактично на період війни можна зупинити або обмежити виплату премій: усіх або якихось конкретних видів.

Але зауважте: після скасування/припинення воєнного стану положення колдоговору про преміювання мають відновити свою роботу.

Ще один важливий документ — Положення про преміювання. Детальніше про нього читайте в матеріалі «Преміювання в бюджеті» // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 13. Воно є додатком до колдоговору. «Преміальне» Положення містить правила та обмеження (заборони) щодо преміювання працівників.

Якщо ані колдоговором, ані Положенням про преміювання не заборонено виплачувати премію під час дії воєнного стану, то теоретично можна.

Чому теоретично? Тому що можуть бути ще й практичні перепони. Так, усе впирається в гроші. На жаль, у теперішній складний час ця проблема стоїть дуже гостро. Якщо вашому підприємству (установі) пощастило і кошти на виплату премії є, то не зволікайте та порадуйте працівників.

Далі розберемо, які саме премії надають працівникам.

«Святкова» премія

У мирний час працівників преміювали до свята. А чи можна «привітати» їх зараз?

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Оплата праці»



Коментарі
6
ТетянаК
15.07.2022
Щодо державних свят цілком не згодна. Те, що цей день не вихідний не говорить про те, що такої дати не існує
Олег
19.07.2022
Не плутайте поняття свято і святковий день. Закон 2136 призупиняє ст 73 КзПП, де мова іде про святкові дні, але він не відміняє самих свят. Чи ви хочете сказати, що Дня Конституції більше не існує.
Олена
10.02.2023
Коментар Мінекономіки до ЗУ 2136: "У зв’язку з тим, що у період дії воєнного стану положення про святкові та неробочі дні (стаття 73 КЗпП) не застосовуються, наведеною редакцією змін уточнюється, що обчислення тривалості щорічної відпустки та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, слід проводити з урахуванням таких святкових і неробочих днів." Тобто, зміни стосуються не преміювання, а обрахування кількості днів щорічної відпустки. Все! Не треба вводити людей в оману! Свята НІХТО не відміняв!
Юлія
06.03.2023
Премію ми надаємо не до святкових днів, а до державних свят. А державні свята ніхто не скасовував.
Наталія
23.03.2023
Ми КП при сільські раді , скажіть будьласка чи можемо ми виплачувати премію бухгалтеру та деректору з державних коштів ,чи тільки з своїх зародлених?
Наталія
29.08.2023
А яким законом визначено перелік саме ДЕРЖАВНИХ свят?
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі