Інформація по темі "" | Публікації по тегу
06.05.22
29227 1
Друкувати
Обране

Розрахунок середньої зарплати. Знову зміни

Порядок № 100*, який регулює питання обчислення середньої зарплати для оплати періоду оплачуваної відпустки (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами), військової служби працівника, відрядження, донорських днів, розрахунку суми вихідної допомоги тощо, знову змінено. Часу для вивчення змін, по традиції не передбачили. Вони набрали чинності з 29.04.2022 (з дня опублікування). Тож розбираємося з тим, що маємо.

Змін** дві. Перша — стосується розрахункового періоду, а точніше часу, що виключається з нього при обчисленні середньої зарплати. Друга — порядку включення премій (у тому числі за місяць) та інших заохочувальних виплат, нарахованих за певний період (квартал, рік тощо), до розрахунку. Так-так, знову премії! Не дають вони покою урядовцям, хоч плач! Та плакати не будемо. Будемо вивчати зміни.

** Звертаємо вашу увагу, що ці зміни не стосуються порядку розрахунку середньої зарплати для оплати періоду лікарняного, у тому числі у зв’язку з вагітністю та пологами.

Розрахунковий період

Що змінилося? Абзац шостий п. 2 Порядку № 100 доповнено реченням такого змісту: «З розрахункового періоду також виключається час, за який відсутні дані про нараховану заробітну плату працівника внаслідок проведення бойових дій під час дії воєнного стану».

Що хотіли сказати?Пропонуємо читати зміну прямо. Якщо підприємство нараховувало зарплату працівникам, але внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану, не має доступу до цих відомостей, то при розрахунку середньої зарплати за Порядком № 100, виключаємо час, за який такі відомості відсутні.

Тож сьогодні з розрахункового періоду виключаємо:

1) кількість святкових та неробочих днів, що були такими в мирні часи, визначені ст. 73 КЗпП;

2) час, протягом якого працівник згідно із законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково;

3) час, за який відсутні дані про нараховану заробітну плату працівника внаслідок проведення бойових дій під час дії воєнного стану.

Приклад 1. Працівник підприємства, яке знаходилось в Харкові, звільняється 10.05.2022. Розрахунковий період — травень 2021 року — квітень 2022 року (365 к. дн.). В розрахунковому періоді працівник з 24.02.2022 по 30.04.2022 знаходився в карантинні відпустці без збереження зарплати (66 к. дн.). Інший час був відпрацьований, зарплата нарахована та виплачена, проте наразі бухгалтер через бойові дії не має доступу до відомостей про нараховану зарплату за січень — лютий 2022 року.

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Податки & бухоблік»



Коментарі
1
!!
06.05.2022

Наскільки нечітко написані зміни для випадку, коли період, за який нараховано премію, відпрацьовано неповністю!
Найкращий для працівника варіант-Податки & бухоблік: “З фактичною сумою премії, нарахованою за певний період, слід порівнювати загальну суму розподіленої за місяцями, що увійшли до розрахунку”.
Найгірший для працівника варіант: “Враховуватися така виплата має, якщо місяць нарахування входить в розрахунковий період” (всупереч листа Мінекономіки).
Середній для працівника варіант: “Якщо загальна сума розподіленої за місяцями (незалежно від того, чи входять вони до розрахункового періоду) премії більша за фактичну, то спочатку зменшимо пропорційно розподіл по місяцям”.
Особисто роблю зміни в програмі по “середньому” варіанту.

Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі