Інформація по темі "" | Публікації по тегу
31.01.22
970 0
Друкувати
Обране

Виплачуємо вихідну допомогу: чи утримувати аліменти?

Установа у січні 2022 року звільняє працівників у зв’язку зі скороченням штатів із виплатою вихідної допомоги. Серед них є два працівники, які сплачують аліменти на користь неповнолітніх дітей. Чи утримувати аліменти із суми вихідної допомоги? Як оподатковується така виплата?

Вихідну допомогу виплачують працівникам при розірванні трудового договору за відповідними підставами. Такі підстави прописані в ст. 44 КЗпП (детальніше про це читайте у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 43, с. 19).

Розмір вихідної допомоги у загальному випадку прив’язаний до середньомісячного заробітку. Але для деяких категорій працівників залежно від підстав звільнення її розмір установлюється на рівні двох, трьох або шести середньомісячних зарплат (держслужбовці, чорнобильці тощо).

Як оподатковуємо?

ПДФО

Для цілей утримання ПДФО така допомога не є зарплатою, але є доходом. Тому з неї утримуємо ПДФО, як з інших доходів (п.п. 164.2.20 ПКУ), за загальними правилами, тобто за ставкою 18 %.

ВЗ

Вихідну допомогу оподатковуємо ВЗ на підставі пп. 1.2, 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ за ставкою 1,5 %.

1 Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5.

ЄСВ

Єдиний внесок нараховується на суму заробітної плати за видами виплат, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці. Таку умову містить п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ.

Вихідна допомога при звільненні не належить до фонду оплати праці. Про це зазначено в п. 3.8 Інструкції № 51. Тож підстав нараховувати ЄСВ на неї немає. Крім того, вона зазначена в п. 4 Переліку № 11702 серед виплат, на які не здійснюється нарахування ЄСВ.

2 Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 № 1170.

Чи утримувати аліменти?

Установа здійснює відрахування із заробітної плати боржника і перераховує кошти на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби або приватного виконавця у строк, установлений для здійснення зазначених виплат боржнику. Це передбачено ч. 1 ст. 69 Закону № 14043.

3 Закон України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 № 1404-VIII.

Доходи, з яких не утримуються аліменти, наведено у п. 1 ч. 1 ст. 73 Закону № 1404 та п. 12 Переліку № 1464. Серед них є і така виплата, як вихідна допомога.

4 Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затверджений постановою КМУ від 26.02.93 № 146.

Отже, відрахування аліментів із сум вихідної допомоги не проводиться.

Бюджетна бухгалтерія, січень, 2022/№ 4

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×