Інформація по темі "" | Публікації по тегу
28.03.24
921 0
Друкувати
Обране

Конфлікт інтересів у посадової особи, яка є депутатом

Посадова особа відділу соцзахисту міської ради є депутатом цієї ради. Вона, здійснюючі повноваження на посаді, приймає у документи жителів громади, рішення за якими виносяться на розгляд сесії селищної ради та її постійних комісій. Чи є тут конфлікт інтересів у працівника під час голосування?

Відповідно до статті 1 Закону України «Про запобігання корупції», потенційний конфлікт інтересів – це наявність у особи приватного інтересу у сфері, в якій вона виконує свої службові чи представницькі повноваження, що може вплинути на об’єктивність чи неупередженість прийняття нею рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Реальний конфлікт інтересів – це суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Сам же приватний інтерес – будь-який майновий чи немайновий інтерес особи, у тому числі зумовлений особистими, сімейними, дружніми чи іншими позаслужбовими стосунками з фізичними чи юридичними особами, у тому числі ті, що виникають у зв’язку з членством або діяльністю в громадських, політичних, релігійних чи інших організаціях.

Отже, конфлікт інтересів буде наявним коли у посадової особи за певної ситуації одночасно присутні такі складові:

  • приватний інтерес;
  • службові повноваження, реалізація яких має дискреційний характер (тобто, коли особа може на власний розсуд обирати з кількох юридично допустимих дій, рішень);
  • можливість вчиняти дії, приймати рішення саме з питання, у якому є наявний приватний інтерес;

Саме така сукупність факторів дає підстави говорити про те, що приватний інтерес може впливати на об’єктивність та неупередженість під час вчинення особою дії, прийняття рішення, а отже,  є конфлікт інтересів.

За відсутності будь-якої з цих складових конфлікт інтересів не виникає .

Зверніть увагу, що дискреція не є обов’язком, а повноваженням посадової особи чи відповідного органу, оскільки юридичне підгрунтя дискреції передбачає можливість вибору між альтернативними способами дій та/або бездіяльністю (п. 43 постанови Верховного Суду від 15.12.2021 у справі № 1840/2970/18).

У разі якщо законодавство передбачає прийняття лише певного конкретного рішення, то це не є реалізацією дискреції (повноважень), а є виконанням обов’язку. 

Таким чином, оскільки посадова відділу соцзахисту міської ради не виконує дискреційних повноважень при прийнятті заяв, то у даного працівника під час голосування на сесії конфлікту інтересів не виникає.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×