Інформація по темі "" | Публікації по тегу
12.12.22
800 0
Друкувати
Обране

Придбання меблів за кошти депутатського фонду: чи можливо?

Чи можливо оплатити меблі для дитячого садка за кошти депутатського фонду?

Черговість здійснення видатків у період дії воєнного стану регламентовано Порядком № 590*. В яку чергу наразі можна придбати меблі для дитячого садку? Чи можливо це зробити за кошти депутатського фонду? Про все це розповімо далі.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Що таке депутатський фонд?

Передусім з’ясуємо, що взагалі являє собою депутатський фонд.

Для цього звернемося до норм Закону № 280*.

* Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 № 280/97-ВР.

Органи місцевого самоврядування можуть утворювати цільові фонди, які є складовою спеціального фонду відповідного місцевого бюджету. Це прямо передбачено ч. 1 ст. 68 Закону № 280.

Тож саме ст. 68 Закону № 280 дає депутатам можливість створювати цільові, тобто депутатські, фонди.

Порядок формування та використання цільових фондів визначається положенням про ці фонди, затвердженим відповідною місцевою радою.

Такі фонди створюють із метою оперативного вирішення питань соціально-економічного характеру за ініціативою та під контролем відповідних депутатів місцевих рад.

Депутат складає план використання коштів депутатського фонду за напрямки діяльності: освіта, медицина, житлово-комунальне господарство, адресна матеріальна допомога тощо. Потім такий план погоджується з місцевою радою.

ВАЖЛИВО!

Кошти депутатського фонду є бюджетними коштами

На користь цього освідчить п. 8 ч. 1 ст. 691 БКУ*. Зокрема, надходження до цільових фондів, утворених ВР АР Крим та місцевими радами, належать до надходжень спеціального фонду місцевих бюджетів.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Такі кошти можуть закладати для реалізації певної місцевої програми. Так, депутати на сесії цілком можуть прийняти спеціальну місцеву програму, в якій описане цільове призначення цих коштів. Розмір депутатського фонду визначає відповідна місцева рада при формуванні бюджету на наступний рік і здійснює розподіл цих коштів між депутатами.

До речі, за бажанням депутати можуть об’єднати свої частки для спільного вирішення певних визначених проблем.

Зауважимо: кошти місцевих бюджетів, у т. ч. і кошти депутатського фонду, обов’язково мають знайти своє відображення у бюджетних програмах.

При цьому слід визначити КПКВК. Для цього звернемося до наказу № 793* (ср. USER_SHOW_ID).

* Наказ Мінфіну «Про затвердження складових Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 20.09.2017 № 793.

У випадку нашого читача слід застосовувати КПКВК 7691 «Виконання заходів за рахунок цільових фондів, утворених Верховною Радою Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування і місцевими органами виконавчої влади і фондів, утворених Верховною Радою Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування і місцевими органами виконавчої влади».

В яку чергу здійснити видатки?

Як ми з вами вже з’ясували, кошти депутатського фонду — це бюджетні кошти. Тож жодних привілеїв щодо їх використання в розумінні Порядку № 590 немає.

У другу чергу можна придбати певні меблі, тільки якщо такими меблями планується обладнати міста для перебування тимчасово переміщених осіб.

Адже п. 19 Порядку № 590 передбачено проведення у другу чергу видатків за рахунок коштів загального і спеціального фонду на поточний ремонт та придбання матеріалів для облаштування місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених (евакуйованих) осіб.

Тож наразі меблі для дитячого садка можна купити лише у третю чергу або в рамках реалізації проєктів та/або програм допомоги за підтримки ЄС, урядів іноземних держав, іноземних фінансових та донорських установ і міжнародних фінансових організацій, у т. ч. на умовах співфінансування.

Бюджетна бухгалтерія, грудень, 2022/№ 46

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі