Інформація по темі "" | Публікації по тегу
03.07.23
9144 1
Друкувати
Обране

Відрядження є, добових немає: чи можливо?

У наказі на закордонне відрядження передбачено лише відшкодування вартості проїзду та проживання. Оплата відрядженому добових не передбачена. Чи можлива оплата такого відрядження?

Відрядження за кордон під час війни

Передусім нагадаємо: службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи (за наявності документів, що підтверджують зв’язок службового відрядження з основною діяльністю установи).

Умови направлення працівників у відрядження регламентовано Інструкцією № 59*.

Та чи можливо наразі, в період дії воєнного стану, взагалі проводити видатки на відрядження за кордон?

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 № 59.

Для відповіді на це запитання звернемося до норм Порядку № 590*. Пунктом 19 цього Порядку дозволено проводити видатки на відрядження працівників бюджетних установ у другу чергу. При цьому не зазначено, яких саме відряджень це стосується: в межах України чи за кордон. Тому вважаємо, що видатки на відрядження за кордон можна провести у другу чергу.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Виплата добових — гарантія!

Окремим видом витрат, які не потребують спеціального документального підтвердження, є добові витрати. Це витрати на харчування та фінансування інших власних потреб працівника, понесені у зв’язку з відрядженням. Це передбачено п.15 розд. І Інструкції № 59.

Тепер щодо добових під час відрядження за кордон. Так, за кожний день (включаючи день вибуття та день прибуття) перебування працівника у відрядженні, враховуючи вихідні, святкові й неробочі дні та час перебування в дорозі (разом з вимушеними зупинками), йому виплачуються добові (п. 16 розд. ІІІ Інструкції № 59).

Добові виплачують у межах сум, затверджених постановою № 98* у національній валюті держави, до якої відряджається працівник, або у доларах США/євро. Також можливий варіант виплати добових у гривневому еквіваленті за офіційним курсом НБУ, встановленим на день подання уповноваженому банку розрахунку витрат на відрядження.

* Постанова КМУ «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 № 98.

УВАГА!

Виплата добових витрат є передбаченою трудовим законодавством гарантією працівників

Цю гарантію закріплено в ст. 121 КЗпП*.

* Кодекс законів про працю від 10.12.71 № 322-VIII.

Так, працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються: добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати по найму житлового приміщення в порядку і розмірах, установлюваних законодавством.

При цьому умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю, є недійсними. Зазначене випливає із ст. 9 КЗпП.

Натомість, якщо установа не виплачує працівникам добові витрати, це є порушенням трудового законодавства.

За таке порушення передбачено відповідальність згідно зі ст. 41 КупАП*. Зокрема, за невиплату добових посадовим особам установи (організації) загрожує штраф від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1700 грн).

* Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 № 8073-X.

Свого часу це підтвердили і фахівці Мінсоцполітики у листі від 07.11.2013 № 998/13/155-13.

Бюджетна бухгалтерія, жовтень, 2022/№ 39

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Бюджетна бухгалтерія»



Коментарі
1
finupr35@ukr.net
03.07.2023
Доброго дня. Підскажіть чи рахується правопорушенням невиплата добових при відрядженні за кордон, якщо в розпоряджеyні вищестоящої організації вказано, що направити безоплатно за рахунок приймаючої сторони відповідно до звернення (запрошення). Дякую.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі