Інформація по темі "" | Публікації по тегу
11.04.22
1205 0
Друкувати
Обране

Розміщуємо переселенців: як отримати компенсацію?

Велика кількість закладів та установ надали свої приміщення для прихистку тимчасово переміщених осіб. Таким закладам держава гарантує компенсацію витрат на оплату комунальних послуг. Хто наразі може розраховувати на таку компенсацію? Які саме витрати відшкодують? Які документи потрібно подати для отримання компенсації? Відповіді на ці запитання — у нашому матеріалі.

Механізм надання компенсації витрат на оплату комунальних послуг (далі — компенсація) установам та організаціям, які безоплатно розмістили у своїх приміщеннях переселенців, прописано в Порядку № 261*.

* Порядок та умови надання компенсації центральним органам виконавчої влади та місцевим бюджетам на оплату комунальних послуг, що надаються під час розміщення в умовах воєнного стану тимчасово переміщених осіб, затверджені постановою КМУ від 11.03.2022 № 261.

Будьте уважні: нещодавно Кабмін «переписав» правила отримання компенсації. Тож цей матеріал ми підготували вже з урахуванням оновленого Порядку. Нова редакція зазначеного документа набрала чинності з 30.03.2022.

Хто має право на компенсацію?

Наразі компенсацію можуть одержати центральні органи виконавчої влади та місцеві бюджети.

Так, завдяки внесеним до Порядку № 261 змінам, компенсацію отримають не лише громади, які надали безкоштовний притулок переселенцям у будівлях комунальної форми власності (у школах, садочках тощо), а й центральні органи виконавчої влади.

Разом із тим безпосередньо отримувачами компенсації є:

— заклади, підприємства, установи та організації державної та комунальної форми власності (далі — заклади);

— заклади освіти приватної форми власності.

При цьому на компенсацію можуть розраховувати лише ті заклади, які відповідають таким умовам:

1) тимчасово переміщених осіб розміщено в приміщеннях (будівлях) на безоплатній основі;

2) будівлі (приміщення), в яких розміщені переселенці, перебувають на їх балансі. Цілком зрозуміло, що отримати компенсацію зможуть саме балансоутримувачі таких будівель.

За рахунок яких коштів надають компенсацію?

Основним джерелом надання компенсації є кошти резервного фонду держбюджету. Процедуру виділення коштів із цього фонду та їх використання в умовах воєнного стану визначено Тимчасовим порядком № 175**. А от надання такої компенсації за рахунок коштів місцевого бюджету не передбачено.

** Тимчасовий порядок виділення та використання коштів з резервного фонду бюджету в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 01.03.2022 № 175.

Які витрати компенсують?

Компенсації підлягають витрати на оплату комунальних послуг. Вичерпний перелік таких послуг наведено в п. 2 Порядку № 261. Зокрема, серед них такі:

— послуги з постачання теплової енергії (або теплової енергії як товарної продукції) — КЕКВ 2271;

— послуги з постачання гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення — КЕКВ 2271, 2272;

— послуги з постачання та розподілу електричної енергії — КЕКВ 2273;

—послуги з постачання та розподілу природного газу — КЕКВ 2274;

— послуги з поводження з побутовими відходами або вивезення побутових відходів — КЕКВ 2275;

— інші види енергоносіїв (дрова, пелети, вугілля тощо) — КЕКВ 2275.

З огляду на це, витрати на оплату послуг, які не належать до комунальних, відшкодуванню не підлягають. Передусім це стосується послуг, оплачених за КЕКВ 2240.

Які документи подати?

Перелік документів, які необхідно підготувати закладу для отримання компенсації, невеликий.

По-перше, це інформація про заклад, який розмістив у своєму приміщенні (будівлі) тимчасово переміщених осіб: повне найменування закладу, код ЄДРПОУ та адреса будівлі, в якій розміщено таких осіб.

По-друге, інформація про комунальні послуги, спожиті закладом у відповідному місяці. Варто навести перелік комунальних послуг, обсяг спожитих послуг та їх вартість. Якщо для опалення приміщень, у яких розміщено тимчасово переміщених осіб, використовували дрова, пелети, вугілля, інші види палива, зазначте обсяг витрачених енергоносіїв та їх вартість.

По-третє, документи, що підтверджують фактичну оплату спожитих комунальних послуг за звітний місяць. До речі, наразі Кабмін не прописав у Порядку № 261 конкретний порядок розрахунку компенсації (наприклад, пропорційно площі, де розміщено переселенців, часу перебування таких осіб у відповідному приміщенні тощо).

Але! Якщо заклад зараз не функціонує, а лише розміщує переселенців, то фактично всі, чи майже всі, комунальні послуги будуть спожиті саме переселенцями. Тому ми радимо при визначенні обсягу комунпослуг, що підлягає компенсації, враховувати всі обставини використання конкретного приміщення (будівлі). Та за будь-яких умов зловживати невизначеністю законодавства точно не слід.

Куди подавати документи?

Для отримання компенсації заклади подають інформацію про спожиті комунальні послуги відповідним суб’єктам управління. Залежно від форми власності та виду закладу п.п. 1 п. 3 Порядку № 261 визначено свого отримувача інформації.

Для наочності наведемо цю інформацію в таблиці нижче.

Кому подавати інформацію про спожиті комунальні послуги

Вид закладу

Куди подавати інформацію?

Заклади комунальної форми власності

До ОМС

Заклади освіти державної форми власності, передані на фінансування з місцевих бюджетів

До ОМС (місцевого органу виконавчої влади), до сфери управління якого належать такі заклади

Заклади спільної власності ТГ області, що перебувають в управлінні обласних рад

До обласної військової адміністрації

Заклади державної форми власності

До відповідного центрального органу виконавчої влади, до сфери управління якого належить такий заклад

Заклади освіти приватної форми власності

До МОН

В які строки подавати документи?

Для отримання компенсації учасники бюджетних відносин подають документи у строки, визначені п. 3 Порядку № 261. Для кожного з цих суб’єктів передбачено свої строки.

Строки подання інформації про спожиті комунальні послуги

Учасники бюджетних відносин

Кому та в які строки подають інформацію?

Заклади, в яких розміщено тимчасово переміщених осіб на безоплатній основі

Суб’єктам управління, зазначеним у п.п. 1 п. 3 Порядку № 261, до 20-го числа місяця, наступного за звітним, у якому було отримано комунальні послуги

ОМС

До обласної військової адміністрації — не пізніше 25-го числа місяця, наступного за звітним.

Подають заяву на отримання компенсації за формою, наведеною в додатку до Порядку № 261, та підтвердні документи щодо фактичної оплати комунальних послуг за попередній звітний місяць

Обласні військові адміністрації, центральні органи виконавчої влади

Мінрегіону до 28-го числа місяця, наступного за звітним

Урешті-решт, всю інформацію, надану обласними військовими адміністраціями та центральними органами виконавчої влади, отримує Мінрегіон. Саме це Міністерство узагальнює витрати на компенсацію та готує проєкт рішення Кабміну про виділення коштів із резервного фонду державного бюджету.

Далі узагальнимо порядок дій всіх учасників процесу для отримання компенсації.

Алгоритм дій для отримання компенсації за комунальні послуги

Бюджетна бухгалтерія, квітень, 2022/№ 14

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі