Інформація по темі "" | Публікації по тегу
24.01.22
537 0
Друкувати
Обране

ЗДО комбінованого типу: чи підвищувати оклад керівника?

У ЗДО комбінованого типу функціонує 10 груп: 5 — звичайного розвитку, 2 — спеціального призначення, 3 — з інклюзивною формою навчання. Чи має право керівник такого закладу на підвищення посадового окладу в розмірі 20 %, передбачене п. 29 Інструкції № 1021? Чи повинен він для цього відпрацювати певний час у відповідній групі?

1 Інструкція про порядок обчислення зарплати працівників освіти, затверджена наказом МОН від 15.04.93 № 102.

ЗДО комбінованого типу — це заклад для дітей віком від одного до шести (семи, восьми) років, у складі якого можуть бути групи загального розвитку, компенсуючого типу, інклюзивні, сімейні, прогулянкові. Про це зазначено в абз. 9 ч. 1 ст. 12 Закону № 26282.

2 Закон України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 № 2628-III.

Керівництво ЗДО здійснює його директор. Він несе відповідальність за освітню, фінансово-господарську та іншу діяльність закладу. Повноваження (права і обов’язки) та відповідальність керівника ЗДО визначено чинним законодавством та установчими документами (п. 43 Положення № 3053).

3 Положення про заклад дошкільної освіти, затверджене постановою КМУ від 12.03.2003 № 305.

Відповідно до Профстандарту № 620-214 трудовими функціями керівника ЗДО є, зокрема:

4 Професійний стандарт за посадою «Керівник (директор) закладу дошкільної освіти», затверджений наказом Мінекономіки від 28.09.2021 № 620-21.

• забезпечення організації здорового, безпечного, розвивального, інклюзивного освітнього середовища у ЗДО;

• створення умов для ефективного функціонування команди психолого-педагогічного супроводу.

З огляду на це, посадовими обов’язками керівника ЗДО не передбачено виконання обов’язків вихователя.

У свою чергу, посадові оклади керівних працівників ЗДО для дітей, які потребують корекції фізичного та/або розумового розвитку чи тривалого лікування, діяльність яких безпосередньо пов’язана з навчально-виховним процесом, підвищуються на 20 %. Це прямо передбачено п. 29 Інструкції № 102.

При цьому підвищення окладів керівникам ЗДО загального типу, які мають групи спецпризначення (крім ЗДО, що мають групи з малими і загасаючими формами туберкульозу), провадиться за наявності в них не менше двох таких груп (п. 30 Інструкції № 102). Як бачимо, у випадку, що розглядається, така умова виконується.

А ось умова щодо оплати праці за підвищеними окладами залежно від часу роботи в інклюзивних групах або групах компенсуючого типу стосується інших педпрацівників ЗДО. А саме, йдеться про:

• педагогів ЗДО (груп) для дітей та підлітків, які мають вади фізичного чи розумового розвитку і потребують особливих умов виховання, тривалого лікування;

• педпрацівників та помічників вихователів ЗДО загального типу, які мають групи спеціального призначення (з особливим режимом).

Отже, оплата праці керівника ЗДО комбінованого типу, до складу якого входять 2 спеціальні та 3 інклюзивні групи, на відміну від інших категорій педпрацівників, має здійснюватися за підвищеним на 20 % посадовим окладом.

Бюджетна бухгалтерія, січень, 2022/№ 3

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі