Інформація по темі "" | Публікації по тегу
02.08.23
6227 1
Друкувати
Обране

Лікарняний для мобілізованого працівника: хто його має оплатити

У грудні 2022 року працівника мобілізували до лав ЗСУ. А у липні 2023 року (коли чоловік проходив військову службу) на порталі Пенсійного фонду з’явився електронний лікарняний, оформлений на такого працівника. Хто має оплатити такий листок непрацездатності?

Що каже Закон про соцстрахування

У тому, що е-лікарняний, оформлений на мобілізованого працівника, з’явився у кабінеті страхувальника його роботодавця, немає нічого дивного.

Адже трудові відносини між роботодавцем і працівником на період його мобілізації не припиняються, а тому:

— такий працівник продовжує вважатися застрахованою особою;

— при формуванні листка непрацездатності система врахує інформацію про основне місце роботи чоловіка, тобто — про його роботодавця.

Що ж виходить, останньому доведеться оплачувати листок непрацездатності?

Давайте подивимося, що з цього питання каже Закон про соцстрахування*.

Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

У цьому документі зазначено, що:

— право на матеріальне забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані особи (ст. 19 Закону про соцстрахування). А наш мобілізований працівник протягом військової служби, як ми з’ясували, залишається застрахованою особою;

— підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності (ч. 1 ст. 31 Закону про соцстрахування). І цей документ є у нашого працівника;

— у ст. 23 Закону про соцстрахування немає такої підстави для відмови у призначенні лікарняних, як проходження працівником військової служби.

Тож виходить, що прямої заборони для оплати листка непрацездатності в період військової служби мобілізованому працівнику Законом про соцстрахування не встановлено.

Разом з тим, у ч. 1 ст. 22 Закону про соцстрахування сказано, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання страхового випадку.

Мобілізований працівник у разі хвороби не втрачає в заробітку (незалежно від того, продовжує роботодавець сплачувати середній заробіток такому працівнику чи ні). А отже, оплачувати е-лікарняний такому захиснику не потрібно.

То що ж робити роботодавцю? Відповідь проста — враховувати військові особливості.

Військові особливості

Справа в тому, що громадяни, які проходять військову службу (зокрема, військову службу за призовом під час мобілізації), є військовослужбовцями ЗСУ (п. 5 Положення № 1153*).

Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затверджене Указом Президента України від 10.12.2008 № 1153/2008.

А такі особи мають право на кваліфіковану медичну допомогу у військово-медичних закладах охорони здоров’я. А за їх відсутності за місцем проходження військової служби — у державних або комунальних закладах охорони здоров’я за рахунок Міноборони (ст. 11 Закону № 2011*).

Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.91 № 2011-XII.

Ба більше, за період звільнення від виконання службових обов’язків у зв’язку з хворобою та перебуванням на лікуванні хворому військовослужбовцю виплачується грошове забезпечення за останньою займаною посадою (абз. 2 п. 9 Порядку № 260*).

Порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, затверджений наказом Міноборони від 07.06.2018 № 260.

Тож виходить, що е-лікарняний мобілізованому фактично оплатить військова частина, в якій він обліковується (у вигляді безоплатного лікування та грошового забезпечення).

Тому

роботодавцю оплачувати е-лікарняний мобілізованого працівника не потрібно

До речі, такого ж висновку дійшло й Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області у своєму роз’ясненні, розміщеному на офіційному сайті управління.

Висновки

  • Роботодавець не повинен оплачувати е-лікарняний, оформлений на працівника, який проходить військову службу за призовом під час мобілізації.
  • Період хвороби такого працівника оплачує військова частина, у якій проходить службу мобілізований працівник.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Оплата праці»



Коментарі
1
Лариса
04.08.2023
Матеріал викладений коротко і в доступній формі. Дякую. А головне, що є посилання на Закони та статті.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×