Інформація по темі "" | Публікації по тегу
03.03.23
12042 7
Друкувати
Обране

Сумісники та перші 5 днів лікарняного

Лист Мінсоцполітики від 15.02.2023 № 494/0/290-23/54

ВИСНОВОК ДОКУМЕНТА Оплата перших 5 днів тимчасової непрацездатності здійснюється за основним місцем роботи застрахованої особи ТА за місцем роботи за сумісництвом

 

Про перипетії з оплатою лікарняних листів сумісникам ми розповідали в статті «Якщо отримали лікарняний на сумісника» // «Податки & бухоблік», 2023, № 10. Нагадаємо коротко суть проблеми.

Що говорить Закон? З 01.01.2023 Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV (далі — Закон № 1105) запрацював в новій редакції. Вона урізала право застрахованих осіб, які мають декілька місць роботи, на отримання лікарняних та допомоги по вагітності та пологах.

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Податки & бухоблік»



Коментарі
7
Ірина
03.03.2023
Це стосується внутрішніх сумісників?
Анжела
07.03.2023
Зовсім не згодна з авторкою, моя суб'єктивна думка,
ніякі 5 днів непрацездатності сумісникам, у тому числі за рахунок підприємства не оплачуються, так як є пряма дія закону 1105 ст.22п1, де призначення допомоги тн відбувається за основним місцем роботи.
І ще, ні в яких розпорядчих документах не визначається часткова оплата лікарняного, є лікарняний з визначеним періодом втрати працездатності і все крапка.
А роз'яснення листа 494 від 15 02 2023 Мінсоцполітики є на мою думку не компетентним, таке теж трапляється, на жаль.
Анжела
07.03.2023
Продовження, у табелі обліку використання робочого часу за основним місцем буде шифр ТН, а за сумісництвом НН.
Як слідство - в додатку 1 ЄСВ кількість днів перебування сумісником у НН потрібно вказувати не в 12 у колонку , а в 13 колонку
Надія
07.03.2023
Доброго дня. Ситуація наступна:
Зовнішній сумісник був на лікарняному, рішенням уповноваженої особи було призначено оплатить перші 5 днів непрацездатності, бухгалтер письмово просить працівника надати довідку про доходи з основного місця роботи, але працівник, теж письмово, відмовляється надати довідку про доходи з основного місця роботи. Як далі діяти бухгалтеру?
галина
08.03.2023
Добрий день, працівник є внутрішнім сумісником на 0,5 ставки, чи можна йому оплачувати допомогу по вагітності та пологах?????
Оксана
26.03.2023
Доброго дня, ця проблема також мене зачепила, бо є зовнішній сумісник. А справа в тім що згідно наказу їй призначили виплату за лікарняним оплату 5 днів. А зараз прочитавши статтю та відгуки по ній мене захвилювало потрібно було б виплачувати чи ні .Законодавець ніби дав бухгалтерам бульше сумніву чим чітку відповідь забувши про постанову 440 . А насправді яка дія моя так чи ні?
лідія
04.06.2024
Доброго дня ,підкажіть як платити ПФм по одній посаді чи по двох?
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×