Інформація по темі "" | Публікації по тегу
05.12.22
1003 0
Друкувати
Обране

Генератори без ПДВ: на яку суму укласти договір?

У листопаді 2022 року установа оприлюднила оголошення на проведення відкритих торгів. Предмет закупівлі — генератори. На дату розміщення оголошення та розгляду тендерних пропозиції такий товар підлягав оподаткування ПДВ за ставкою 20 %. Але на дату підписання договору генератори звільнено від оподаткування ПДВ. На яку суму укладати договір?

Дійсно, певний час операції з постачання генераторів підлягали оподаткуванню ПДВ за ставкою 20 %. Втім, завдяки змінам, унесеним постановою № 1288*, з 17.11.2022 такі операції звільнено від оподаткування ПДВ.

* Постанова КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 16.11.2022 № 1288.

З огляду на це, замовники, які встигли до 17.11.2022 подати оголошення на закупівлю генераторів та розглянути тендерні пропозиції учасників, опинились у глухому куті.

Проблема в тому, що за таких обставин замовники не мають права укласти закупівельний договір на придбання генераторів без урахування ПДВ. Про таку заборону свідчить п. 18 постанови № 1178*. Так, умови договору про закупівлю (у т. ч. і його вартість) не повинні відрізнятися від змісту тендерної пропозиції за результатами електронного аукціону переможця процедури закупівлі. Винятком є такі випадки, як:

* Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

— визначення грошового еквівалента зобов’язання в іноземній валюті;

— перерахунок ціни за результатами електронного аукціону в бік зменшення ціни тендерної пропозиції учасника без зменшення обсягів закупівлі;

— перерахунок ціни та обсягів товарів за результатами електронного аукціону в бік зменшення за необхідності приведення обсягів товарів до кратності упаковки.

Як бачимо, жоден із зазначених випадків не має стосунку до нашої ситуації. А тому, як не крути, а у замовника тільки один вихід — укласти договір на повну вартість, тобто з урахуванням ПДВ.

Подальші дії замовників

Разом з тим замовник має право внести зміни до вже укладено договору та зменшити його вартість на суму ПДВ. Оформлюють такі зміни до договору традиційно — додатковою угодою з посиланням на п.п. 6 п. 19 постанови № 1178.

А саме, зміна ціни в договорі про закупівлю у зв’язку зі зміною ставок податків і зборів та/або зміною умов щодо надання пільг з оподаткування — пропорційно до зміни таких ставок та/або пільг з оподаткування.

Фактично в цій ситуації відбувається зменшення ціни за одиницю товару (генератора) і, як наслідок, зменшення суми договору на суму ПДВ.

Та пам’ятайте, у такому разі уповноважена особа замовника має:

1) оформити рішення про внесення змін до договору протоколом;

2) надіслати постачальнику додаткову угоду до закупівельного договору;

3) оприлюднити в електронній системі повідомлення про внесення змін до договору, а також безпосередньо зміни до договору (тобто додаткову угоду);

4) зменшити зобов’язання за раніше укладеним закупівельним договором з урахуванням вимог п. 2.9 Порядку № 309*. Для цього розпорядник подає до Казначейства Реєстр бюджетних зобов’язань та додаткову угоду. Зробити це необхідно протягом семи робочих днів із дня укладання додаткової угоди.

* Порядок реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України, затверджений наказом Мінфіну від 02.03.2012 № 309.

Також будьте готові до того, що постачальник може не погодитись на зменшення вартості договору. Чим це загрожує замовнику? Подібні дії замовника можуть бути розцінені як перевитрата бюджетних коштів. А тому варто підготувати належні аргументи, аби переконати постачальника пристати на умови щодо зменшення укладеного договору.

Бюджетна бухгалтерія, грудень, 2022/№ 45

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі