Інформація по темі "" | Публікації по тегу
26.04.22
3492 0
Друкувати
Обране

Пальне для перевезення переселенців: як оформити та що показати в обліку?

На виконання Програми підтримки внутрішньо переміщених осіб міська рада закупила паливно-мастильні матеріали (далі — ПММ) для перевезення вимушених переселенців. Згідно з вищезгаданою Програмою перевезення здійснюватиметься шкільним автобусом. Тому заплановано здійснити передачу придбаного пального закладу освіти, на балансі якого перебуває відповідний транспортний засіб. Які документи необхідно оформлювати ОМС та закладу освіти для передачі ПММ? Коли та як списувати використане пальне? Як правильно показати ці операції в бухобліку?
 

Документальне оформлення

Порядок документального оформлення цієї операції випливає з її суті. А суть останньої полягає у передачі та використанні матеріальних цінностей у рамках виконання цільової програми. Тобто йдеться про активи, придбані за рахунок коштів фінансування заходів цільового призначення. При цьому передача здійснюється між суб’єктами державного сектору в межах одного (відповідного місцевого) бюджету. З огляду на це, вважаємо за доцільне застосування підходів до оформлення й обліку операцій з внутрівідомчої передачі запасів.

Отже, оформлюємо зазначені операції в такій послідовності.

Крок 1. Оприбуткування придбаних ПММ

Передусім виконком місцевої ради має оприбутковати на баланс придбані ПММ. Підставою буде документ (накладна), отриманий від постачальника.

Водночас слід пам’ятати, що ОМС придбаває такі ПММ не для власних потреб (споживання), а для подальшої передачі закладу освіти. Тож при оприбуткуванні на баланс їх потрібно відразу виділити в окрему категорію активів. Як це зробити правильно, пояснимо трохи далі.

Крок 2. Передача ПММ

Натомість передача ПММ закладу освіти для ОМС є звичайною операцією з вибуття таких активів. У такому разі потрібно скласти Акт приймання-передачі (довільної форми).

В Акті варто зазначити:

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Бюджетна бухгалтерія»



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі