Інформація по темі "" | Публікації по тегу
27.03.24
3064 0
Друкувати
Обране

Посадова особа в ОМС & строковий трудовий договір: чи можливе поєднання

На період увільнення працівника (мобілізація) в органі місцевого самоврядування беремо без проведення конкурсу нового працівника за строковим трудовим договором. Чи буде новий працівник посадовою особою, чи потрібно йому приймати присягу, встановлювати ранг?

Відповідно до статті 1 Закону України від 07 червня 2001 року № 2493-ІІІ «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі – Закон № 2493) служба в органах місцевого самоврядування – це професійна, на постійній основі діяльність громадян України, які займають посади в органах місцевого самоврядування, що спрямована на реалізацію територіальною громадою свого права на місцеве самоврядування та окремих повноважень органів виконавчої влади, наданих законом.

 Статтею 2 Закону № 2493 передбачено, що посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

Відповідно до статті 3 Закону № 2493 посадами в органах місцевого самоврядування є, зокрема посади, на які особи призначаються сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України.

Статтею 11 Закону № 2493 визначено, що громадяни України, які вперше приймаються на службу в органи місцевого самоврядування (за винятком певних посад) у день прийняття відповідного рішення складають Присягу. Посадова особа місцевого самоврядування, яка, взагалі, вперше приймається на службу в органи місцевого самоврядування, вважається такою, що вступила на посаду, з моменту складення Присяги.

Згідно зі статтею 14 Закону № 2493 в органах місцевого самоврядування встановлено сім категорій посад. А відповідно до статті 15 Закону № 2493 при прийнятті на службу в органи місцевого самоврядування присвоюються ранги у межах відповідної категорії посад. 

 

Враховуючи викладене, посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка займає посаду в органі місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження, отримує заробітну плату за рахунок коштів місцевого бюджету, склала Присягу посадової особи місцевого самоврядування і їй присвоєно відповідний ранг.

 

На час відсутності (відпустки) посадових осіб органів місцевого самоврядування (крім виборних посад) для виконання їх повноважень можуть прийматися на службу особи за строковим трудовим договором (контрактом). Наказом Міністерства фінансів України від 28 січня 2002 року № 57 затверджено форму штатного розпису. Штатний розпис містить: назву структурного підрозділу та посад, кількість штатних посад, посадовий оклад, фонд заробітної плати на місяць за посадовими окладами.

Затвердження структури виконавчих органів ради, загальної чисельності апарату ради та її виконавчих органів є виключною компетенцією сільських, селищних, міських рад за пропозицією сільського, селищного, міського голови. 

Важливо!

Статтею 7 Закону № 2493 передбачено, що на посадових осіб місцевого самоврядування поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції» та законодавства України про працю з урахуванням особливостей, передбачених Законом № 2493.

Згідно статті 21 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України) трудовим договором є угода між працівником і роботодавцем (роботодавцем - фізичною особою), за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а роботодавець (роботодавець - фізична особа) зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін. Трудовим договором можуть встановлюватися умови щодо виконання робіт, які вимагають професійної та/або часткової професійної кваліфікації, а також умови щодо виконання робіт, які не потребують наявності у особи професійної або часткової професійної кваліфікації.

Особливою формою трудового договору є контракт, в якому строк його дії, права, обов’язки і відповідальність сторін (в тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення та організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін. Сфера застосування контракту визначається законами України.

Згідно з ч. 1, 3 ст. 1 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі – Закон № 2136) Закон № 2136 визначає особливості проходження служби в органах місцевого самоврядування у період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України від 12 травня 2015 року № 389-VIII «Про правовий режим воєнного стану» (далі – Закон № 389).

Статтею 2 Закону № 2136 передбачено, що з метою оперативного залучення до виконання роботи нових працівників, а також усунення кадрового дефіциту та браку робочої сили, у тому числі внаслідок фактичної відсутності працівників, які евакуювалися в іншу місцевість, перебувають у відпустці, простої, тимчасово втратили працездатність або місцезнаходження яких тимчасово невідоме, роботодавець можуть укладати з новими працівниками строкові трудові договори у період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника.

Відповідно до норм Закону № 389 у період дії воєнного стану сільський, селищний, міський голова може призначати осіб на посади та звільняти з посад в органах місцевого самоврядування, керівників комунальних підприємств, установ, організацій, що належать до сфери управління відповідного органу місцевого самоврядування, у порядку визначеному зазначеним Законом. 

Таким чином, у період дії воєнного стану сільський, селищний, міський голова може прийняти рішення про строкове призначення на посаду в органах місцевого самоврядування, що зазначена в абз. 5 ч. 1 ст. 10 Закону № 2493, на період заміщення тимчасово відсутньої посадової особи місцевого самоврядування.

Особа, яка призначається на посаду в органах місцевого самоврядування відповідно до абз. 1 ч. 5 ст. 10 Закону № 389 має набути статус посадової особи місцевого самоврядування

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі