Інформація по темі "" | Публікації по тегу
19.12.23
3193 1
Друкувати
Обране

Замінюємо тимчасово відсутнього працівника: від якого окладу обчислювати доплату?

У закладі дошкільної освіти захворів помічник вихователя. На час хвороби його посадові обов’язки буде виконувати машиніст із прання та ремонту спецодягу. Який посадовий оклад використовувати при обчисленні доплати за тимчасову заміну: за посадою працівника, який здійснює заміну чи за посадою працівника, якого замінюють?

У зв’язку з тимчасовою відсутністю працівника (відпустка, хвороба, відрядження тощо), його обов’язки можна покласти на інших співробітників. Для цього існує такий спосіб побудови трудових відносин, як виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника.

Його суть полягає у тому, що працівник разом з основною роботою, обумовленою трудовим договором, виконує обов’язки свого тимчасово відсутнього колеги (ст. 105 КЗпП). За це він отримує відповідну доплату. Її розмір для працівників бюджетних установ визначається у галузевій нормативці (як правило — до 50 % посадового окладу).

Майте на увазі: такі варіанти, як суміщення професій (посад) і розширення зони обслуговування, збільшення обсягу виконуваних робіт, у цьому випадку не підходять. Адже їх застосовують, якщо працівник виконує додаткові обов’язки за вакантною посадою.

Далі розглянемо нюанси оформлення тимчасової заміни працівника та її оплати. 

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Оплата праці»



Коментарі
1
Віта
19.12.2023
Якщо доплата за виконання обов"язків - 50% до окладу тимчасово відсутнього педагогічного працівника, чи рахується на цей оклад надбавка за престижність та вислугу років?
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×