Інформація по темі "" | Публікації по тегу
16.04.24
6661 0
Друкувати
Обране

Довідка про доходи працівника: що треба знати роботодавцю

Працівник просить надати йому довідку про доходи. Одразу виникає купа запитань: що саме в ній вказати, чи є затверджена форма, в яких випадках роботодавець узагалі зобов’язаний її видавати? Відповіді на них є у нашій статті.

 

Закон вимагає

Роботодавці. Згідно з приписом ст. 49 КЗпП роботодавець зобов’язаний видати працівникові на його вимогу довідку про його роботу на цьому підприємстві, в установі, організації із зазначенням:

  • спеціальності;
  • кваліфікації;
  • посади;
  • часу роботи;
  • розміру зарплати.

Податкові агенти. Статтею 176 ПКУ установлені обов’язки платників податків та податкових агентів. Так, згідно з п.п. «в» п. 176.1 ПКУ платники податків (фізособи) зобов’язані подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи за встановленою формою. Детальніше про тему декларування доходів громадян читайте в тематичному випуску «Декларування доходів — 2023» // «Податки & бухоблік», 2024, № 25. При цьому на вимогу контролюючого органу та в межах його законних повноважень платник податку також зобов’язаний пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку. Із цією вимогою тісно пов’язаний обов’язок податкового агента на вимогу платника податку надати відомості про суму виплаченого на його користь доходу, суму застосованих соціальних податкових пільг та суму утриманого податку (п.п. «в» п. 176.2 ПКУ).

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Оплата праці»



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі